Vikingarna festar och frodas i Stallarholmen

Att vikingarna erövrar Stallarholmen varje sommar är numera välkänt. I år firar den populära Vikingafestivalen 15 år.

Hövdingen på sin tron, Krister Wretström.

Hövdingen på sin tron, Krister Wretström.

Foto:

Övrigt2017-07-01 17:57

Ett myller av marknadsstånd med försäljning all allsköns utrustning, kläder och annat som förknippas med vikingar mötte besökarna på den femtonde upplagan av Vikingafestivalen.

Men det som kanske stack ut mest var de tidstypiska kläderna många besökare hade iklätt sig. Från Täby kom Lisette Lundgren i slag med legoknekten Broman.

‒Det är intressant att det var så jämställt då, kvinnor kunde vara krigare och livvakter och en viktig del av samhället med status, säger Lisette som på sig har flera mindre verktyg hängandes.

‒Det är en kvinnakniv, ett nålhus som alltid är bra att ha och en nyckel. Såg man en kvinna med nyckel kunde man räkna med att hon ägde gården, var vd för att använda ett modernt uttryck, säger Broman som lägger stor vikt vid att bekämpa nidbilden att en viking var någon med horn på hjälmen som halshögg folk stup i kvarten.

‒Det finns missuppfattningar, den bilden kom på 1800-talet, men en viking är någon som mönstrat på ett skepp. Det kunde vara köpmän, legoknektar eller pirater som gjorde det några säsonger, om man överlevde kom man hem och kanske köpte en gård och anställde folk. En kvinna som gått viking kallas sköldmö. Klart det fanns bönder också på vikingatiden, men de var just bönder, säger han.

Festivalen startade för tillresta knallar och båtfolk redan i onsdags, den publika delen sker på helgen. Krister Wretström är hövding i arrangerande föreningen Stallarholmens Vikingar.

‒Festivalen kom till för att få folk intresserade av Stallarholmen och att det skulle hända något här. Det är en ort som växer och nog det här en bidragande orsak till. Det är ett jäkla go här, vi har kreativa marknaden i dag också.

De tycks ha nått sitt ursprungliga syfte, med sina runt 7 500 besökare varje sommar bidrar festivalen till ortens handel och varumärke.

‒Alla som är vikingaklädda eller under 12 år går in grattis. Vi landar rätt lika varje år, folk man känner igen som kommer tillbaka för de tycker det är en lugn, härlig och fin marknad och det är mycket uppträdande, bra musik och lekuppvisningar, den ena tokigare än den andra, säger hövdingen.

Vad är fascinationen med vikingar?

‒För mig definitivt den kreativa skaparbiten, allt hantverk tycker jag är fascinerande. Jag har inte ens ett vapen, bara en täljkniv. Jag är trähantverkare, annars är smide och keramik också väldigt häftigt, säger Krister Wretström.

Syhörna på vintern

Stallarholmens Vikingar startades av Edmund Eriksson hösten 2002.

Syftet var att skapa något som sammanförde folk på orten och hjälpa till att göra Stallarholmen mer känt och livfullt.

Som ett led i detta började man med festivalen 2003, varje år har den runt 7 500 besökare.

Föreningen har ungefär 150 medlemmar men har varit så många som 500.

Festivalen är den stora begivenheten på sommarhalvåret, på vintern har föreningen studiecirklar i hantverk och hantverkskvällar i Stallarholmsskolans slöjdsalar, både trä och sy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om