Detta konstaterar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Personen som anhållits är intressant i utredningen. Förhör kommer att genomföras inom kort och jag kommer därefter ta ställning till det fortsatta frihetsberövandet, säger kammaråklagare Reena Devgun som meddelar att hon inte tänker lämna fler kommentarer.
Den andra personen som anhölls är skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden.
– Det är en man i medelåldern, hemmahörande i Stockholm, säger Filippo Bassini, gruppchef på polisens enhet för artskydds- och kulturarvsbrott, till Reena Devgun har tidigare sagt till Strengnäs Tidning att hon räknar med att väcka åtal före jul.
Beskedet om att en andra person anhållits mottogs med glädje av Strängnäs domkyrkoförsamling, som äger begravningsregalierna och förvaltar dem i samråd med länsstyrelsen.
– Det är ju positivt, tänker jag. Det betyder att utredningen och åtgärderna går framåt, säger domprost Christofer Lundgren som säger att han inte är helt förvånad över att ännu en person anhållits:
– Nej, det är inte helt överraskande. Även om jag inte vet mer än andra tycker jag det är uppenbart att polis och åklagare gör ett gott arbete och att ärendet inte på något sätt vilar.
De regalier som lämnades kvar är skadade. Kände ni till det sedan tidigare?
– Man kan säga att vi haft en aning om att det är på det sättet och nu har man ju inom ramen för utredningen gjort en mer ordentlig undersökning av konservator. Så nej, det är inte en ny uppgift för oss.
Vad kan du säga om skadorna?
– Jag tror att man kan säga att det är smärre skador. Inget allvarligare, så vitt vi kan bedöma. Det är inte så att föremålen är förstörda, säger Christofer Lundgren.
Hur känns det att en del av den kyrkliga kulturskatten är skadad?
– Tråkigt, naturligtvis, men det är också så att det kunde ha varit mycket värre. Det är materiella ting det handlar om. Det är fortfarande viktigast att människor inte kom till skada och att församlingslivet fortsätter.
Christofer Lundgren menar att det ännu finns gott hopp om att ärendet klaras upp.
– Det har fortfarande gått väldigt kort tid om man tänker på jämförbara brott, säger domprosten.
Han exemplifierar med regaliestölden i Västerås domkyrka i maj 2013. Föremålen återfanns inom några dagar – men brottet är fortfarande ouppklarat. Ett annat exempel är den spektakulära konstkuppen mot Nationalmuseum 2000, där alla konstverk var återbördade till museet först efter fem år.
– Jag är personligen fortfarande optimistisk om att föremålen från Strängnäs domkyrka ska återfinnas och återlämnas. Dels för att föremål av den här karaktären brukar flyta upp, så att säga, dels för att polis och åklagare jobbar fortsatt intensivt med ärendet, säger Christofer Lundgren.
De föremål som tjuvarna lämnade kvar, som alltså delvis kommit till skada, uppger domkyrkoförsamlingen att nu "förvaras tryggt och säkert".