Nu är det fredagsrys på Mälsåkers slott

Mälsåkers slott och dess slottsspöke bjuder in barn och familjer till guidade visningar under sommaren.

Selaön2014-07-03 15:05

Ute skiner solen men mellan de tjocka stenväggarna på Mälsåkers slott är det svalt, nästan kyligt. Det bidrar till stämningen när Lena Stensgård berättar om slottet och de personer som har bott i det.

– Det finns en historia om en av gubbarna Soop, säger hon till den storögda publiken och berättar om hur en man sköts till döds av en annan för en kvinnas skull.

– Det sägs att det finns en blodfläck på golvet som inte gick att tvätta bort. Och den skulle vi givetvis gå och titta på om det gick, men det golvet finns inte kvar.

Det är den ideella föreningen Mälsåkers framtid som guidar barnfamiljer genom slottets historia varje fredag hela sommaren.

– Det är inte så stor skillnad mot en guidning för vuxna, men det kanske inte blir lika djupgående. Det är roligt att guida barn. Det är alltid någon som är nyfiken och vill fråga mycket. Det inspirerar, säger Lena Stensgård.

Temat för visningarna är "fredagsmys och fredagsrys" – för lite rysligt är det ju att hälsa på i ett slott som har ett dokumenterat spöke. På ett fotografi tagit i slottets kyrksal kring förra sekelskiftet syns ett spöke i 1600-talskläder. Myset består i den våffellunch som besökarna rekommenderas att inta på Bertas café före besöket, och efteråt får barnen pyssla i slottet.

Mälsåkers storhetstid inleddes i början av 1600-talet, då Hans Åkesson Soop och hans hustru köpte huset och marken. De, och efterföljande generationer i släkten Soop, omvandlade Mälsåker. På 1670-talet anlitades arkitekten Nicodemus Tessin, som ligger bakom de om- och tillbyggnader som har gett slottet det utseende som det har i dag.

Åttaåriga Åke Örtquist från Stockholm är sommargäst i Stallarholmen, där familjen hyr en stuga i tre veckor. Han var mycket nöjd med visningen.

– Det är ett väldigt fint slott. Jag gillar de här dekorationerna, säger han och tittar upp i riddarsalens tak – det rum som med sin 140 kvadratmeter är det största i slottet, och i Åke Örtquists mening det vackraste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om