Carl, 10, ordnar mingel – för att hjälpa

Det drar ihop sig till ett nytt adventsmingel i Skogstorp. Carl Skyttman har bakat saffranlängder i mängder och hoppas på nytt rekord. "Men jag blir inte besviken om jag inte når det".
Det drar ihop sig till ett nytt adventsmingel i Skogstorp. Carl Skyttman har bakat saffranlängder i mängder och hoppas på nytt rekord. "Men jag blir inte besviken om jag inte når det".

För femte året i rad arrangerar Carl Skyttman, 10, en egen insamling till Världens barn. På söndag arrangerar han adventsminglet.

Skogstorp 5 december 2019 16:00

Det började redan 2015 när Carl Skyttman kom hem efter förskolan och undrade hur läget är egentligen för alla världens jämnåriga barn.

– Vi berättade sanningsenligt att många behöver hjälp och att många har inte ens det här basala, säger pappa Benny Skyttman.

Carl tänkte inte i banor som brukar formuleras: Någon borde göra något. Utan mer i stil med: Vad kan jag göra?

Idén föddes att sälja lite varm glögg och pepparkakor på Borggatan i Skogstorp.

– Vi kan väl försöka, nickade både mamma och pappa.

Carl fick den glögg, och de pepparkakor, han behövde och fick in 800 kronor, som skickades oavkortat till insamlingen för Världens barn.

Året därpå prövades lite nya grepp, och ordet fick lite mer spridning. Och målet med att lyckas få in ett fyrsiffrigt belopp nåddes med råge - 3 000 kronor fick man in.

2017 kommer man ihåg av den anledningen att man fick in just 17 000 kronor och i fjol fick man 33 000 kronor.

– I år har Carl redan fått in strax över 18 000 kronor och då är själva minglet först på söndag. Jag vet inte riktigt var han landar i år, säger pappa Benny.

Det är en mycket stolt pappa som menar att pojken blivit inbjuden två gånger till tv-galan för Världens barn och han kan nu avslöja att Carl bakat många saffranlängder i år, och hans mormor lovar att det ska finnas pepparkakor på bordet.

Carl själv vet inte om han ska våga tro på ett nytt rekordår. Han är egentligen redan nöjd:

– Vi har redan över 18 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa