"Allmänheten inte lidande"

När klockan slog sex på måndagsmorgonen blev strejken för fackansluta deltidsbrandmän över hela landet ett faktum.Uppemot 300 brandmän i Sörmland påverkas.

Sörmland2015-06-15 17:52

– Rent praktiskt har det inte inneburit något ännu, vi har planerat för detta ett tag och gått ut med information till personalen. Men på längre sikt kommer det att påverka, säger Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna kommun.

Inom räddningstjänsten i Eskilstuna arbetar 43 deltidsanställda brandmän som nu befinner sig i strejk. Men Tobias Erdsjö betonar att konflikten inte ska märkas för dem som ringer larmnumret 112.

– Varslet är lagt så att det ska drabba arbetsgivaren och allmänheten blir inte lidande. Däremot blir det mer administration för våra befäl och efteråtgärder kommer att bli lite mer krångliga och det kräver mer personalplanering för att se till så att vi har en minimumbemanning. Men att åka på larm gör de fortfarande, säger han.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet Brandmännens riksförbund och arbetsgivarorganisationerna Pacta och Sveriges kommuner och landsting har varit resultatlösa. En stor del av konflikten grundar sig på en eftersatt löneutveckling och att avtalet som upprättades på 50-talet inte är anpassat till modern räddningstjänst.

– Även vi från arbetsgivarens sida är medvetna om att avtalet behöver förnyas och göras något åt. Det är viktigt att det blir ett bra och tydligt avtal som alla parter kan vara nöjda med. Det är också väldigt viktigt att våra deltidsbrandmän känner sig uppskattade och får ersättning för den tid och det jobb de lägger ner, säger Tobias Erdsjö.

Lasse Lundin, som har jobbat 27 år som deltidsbrandman i Strängnäs kommun, är lokal ordförande för Brandmännens riksförbund, BRF. Han säger att parterna började jobba på ett nytt kollektivavtal redan i september 2012.

– Sedan dess har det inte hänt något. I jämförelse med Kommunal släpar vi efter lönemässigt och i jämförelse med de heltidsanställda brandmännen likaså. De heltidsanställdas löneökning har varit 57 procent mellan år 2000 och 2014, vår har varit 52 procent, säger han, och tillägger att även semesterersättningen ingår i den ordinarie lönen för de deltidsanställda.

För att komma i kapp krävde BRF ett fyraårigt avtal och 15-procentig löneökning, vilket motparterna sade nej till. Trots att det är 54 deltidsbrandmän som strejkar i Strängnäs kommun är det bara vissa delar av arbetet som berörs av strejken. Tredje man påverkas inte.

– Vi kommer fortfarande att åka på alla larm och sjukvårdslarm, däremot blir det ingen materielvård på stationen. Vi kommer heller inte att arbeta övertid eller ta extrapass, säger Lasse Lundin.

Om lönerna inte höjs kan det bli svårare att rekrytera deltidsbrandmän i framtiden.

– Fritiden är mycket värd, tycker en del. Och då ger det här för lite pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om