Allt fler personer tvingas söka hjälp hos läkare för tarmparasiten springmask, eftersom det receptfria alternativet Vanquin är slut hos återförsäljaren, något som Sveriges radio var först med att berätta. I Sörmland visar nya siffror från läkemedelskommittén att utskrifterna för det receptbelagda läkemedlet Vermox till enskilda individer ökat med 28 procent jämfört med förra året.
– Det är ingen jätteökning men det är klart att människor kan tycka att det är onödigt att behöva gå till läkaren när man har haft möjligheten att köpa receptfritt tidigare, säger informationsläkaren Björn Lundahl.
Under 2017 till 2018 ökade utskrifterna till enskilda individer från 694 till 1675 i regionen. Under 2019 har ökningen fortsatt, och i oktober låg siffran på 2331. Att fler tvingas söka läkarvård eftersom det receptfria läkemedlet är slut är något som Björn Lundahl ser som besvärligt, men menar på att det ändå kan vara en fördel.
– Det konsumerar fler resurser och tid så det är klart att det bli ett jätteproblem när man ska behöva gå den vägen. Men det också bli ett bättre val om man går till läkaren eftersom man får mer information om behandlingen.
Springmask är vanligast hos barn men kan också drabba vuxna. Det tydligaste symtomet är att det kliar i ändtarmsöppningen, speciellt runt nattetid. För att bli av med symtom är det viktigt med behandling och välskött hygien.
Enligt läkemedelsverket beräknas det receptfria läkemedlet Vanquin vara åter hos distributören den 30:e juni 2020.