Ambulanspersonal utbildas i respiratortransporter

Hårt coronaansatta Region Sörmland försöker nu på alla sätt ligga steget före viruset. För ambulanspersonalen innebär det förberedelser för att klara situationer man hittills inte har erfarenhet av.

Tomas Jonsson, chef för länets ambulanssjukvård, vädjar till sörmlänningarna att inte bidra till vidare smittspridning. Hans personal lär sig nu att vid krisläge kunna placera patienter i respirator.

Tomas Jonsson, chef för länets ambulanssjukvård, vädjar till sörmlänningarna att inte bidra till vidare smittspridning. Hans personal lär sig nu att vid krisläge kunna placera patienter i respirator.

Foto: Privat

Sörmland2020-04-12 06:09

Tomas Jonsson är tillfördnad verksamhetschef för länets ambulanssjukvård. Han berättar om sin och personalens nya vardag och utmaningar.

– Kanske har viruset slagit allra hårdast i vårt län, sett till invånarantal. Orsaken vet vi inte, men det är en oerhörd press på sjukvården här. Det har gjort att vi gått ifrån ordinarie organisation helt och hållet. Arbetet drivs på ett nytt sätt, lett av staber som hanterar alla coronafrågor så att enhetscheferna ger möjlighet att sköta den vanliga driften. Livet fortsätter trots allt vid sidan av pandemin.

Ambulanssjukvården lyder därför tills vidare under primärvårdsstaben och Tomas Jonsson har fått den extra titeln sjukvårdsledare. Han förklarar att jämfört med många andra verksamheter har än så länge inte belastningen på de cirka 180 ambulansanställda ökat så dramatiskt. 

– Men varje larm tar mycket längre tid och mer kraft, på grund av rengöring och extrautrustning. Och det nya sättet att arbeta innebär att också vi måste växla upp. Framför allt måste vi tänka strategiskt, se till så att personalen orkar, och inte bränna allt krut innan kulmen nås. Också vi har personal sjukskriven, men jag tycker vi riggat rätt bra för ett hårdare tryck. Det finns extra ambulanser att ta i trafik vid behov och nästa vecka skolar vi in sommarvikarierna.

– Dock ändras läget hela tiden, timme för timme.

Och av den anledningen utbildas nu personal så gott det går till att kunna transportera patienter vars andning kräver respiratorhjälp redan i ambulansen – ett avancerat uppdrag som normalt kräver specialutbildning och lång erfarenhet.

– Vi kan en dag stå inför faktumet att den specialutbildade personal vi har är sjuk eller behövs inom intensivvården, och då måste vi vara mentalt och praktiskt förberedda att efter bästa förmåga lösa situationen. Vi är inte där än, men måste försöka vara steget före hela tiden. I skarpt läge finns inte utrymme att utbilda folk. Och om inte vi, vem ska då göra det?

Tomas Jonsson understryker att allt inom sörmländsk sjukvård nu kretsar stenhårt kring att reda ut situationen.

– Personligen tycker jag det fungerar fantastiskt bra. Ledningen informerar hela tiden om vad som sker, det är poddar, filmer, skypemöten. Jag tror vi kan stå väldigt rakryggade när det här är över, nöjda med hur vi lyckades ta länet ur krisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!