– På grund av sekretesslagen får vi inte avslöja vilka företag som har lagt varsel. Vi kan heller inte tala om hur många som är varslade i Sörmland då risken är stor att företag kan röjas i och med siffrorna, säger Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.
Från den 1 till 15 mars uppgick antalet personer som berördes av inrapporterade varsel till 3 292 personer förra året. I år är det betydligt fler, 4 669. Av de varslen är 3 491 lagda i Stockholms län.
– Vi släpper nya siffror varje måndag framöver, i stället för en gång i månaden. Varsel kan vara i andra län trots att det släpps i till exempel Stockholms, då många företag har sitt huvudkontor där. Varslen kommer att fortsätta att öka, samtidigt måste vi parallellt se på motåtgärderna regeringen och samarbetspartierna presenterar, menar Hans G Larsson.
Vissa branscher har drabbats hårdare än andra.
–Flygbolag, färjerederier, hotell och restauranger är hårt drabbade i nuläget. Vi har kontakt med arbetsgivare och följer situationen. Större hotellkedjor vittnar om att marknaden har tvärdött, menar Hans G Larsson och avslutar:
– Regeringens åtgärder måste ses över av arbetsgivarna. Effekten av varsel brukar inte bli så kraftig som varslet säger, men det här är helt nya tider, det här kan ge helt andra effekter än vad vi har varit med om tidigare.
Scandic hotels varslade i förra veckan 2 000 personer.
– För att anpassa oss till en snabbt förändrad omvärld har vi inlett en översyn av vår bemanning på både hotell och kontor. Detta är mycket tuffa, men avgörande beslut för Scandic, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic hotels, i ett pressmeddelande.
Även konkurrenterna har stora problem.
– Påbokningstakten har minskat med 50 procent. Det gör att de enskilda hotellen nu gör en översyn av personalbehoven. Det är för tidigt att säga ifall personal kommer att behöva sägas upp och isåfall hur många personer det kan handla om, skriver Nordic choice hotels i ett pressmeddelande.
I ett mejl som Aftonbladet tagit del av skriver Elite hotels vd David Halldén att ledningen, för att möta krisen, har gått ner 25 procent i lön under en tid. Läget är så akut att man nu också måste varsla ett stort antal medarbetare.
Flygbolaget SAS permitterade under måndagen 10 000 personer, 90 procent av alla anställda. Flera färjerederier har varslat och ställt in avgångar på grund av corona.