Blixthalka på vägarna: "Lurats av värmen"

Fukt och minusgrader har lett till säsongens första blixthalka. Och halkan lär ligga kvar även de kommande dagarna, enligt SMHI.

Fukt och minusgrader har lett till säsongens första blixthalka.

Fukt och minusgrader har lett till säsongens första blixthalka.

Foto: TT

Sörmland2019-10-30 05:50

Det råder rekordkyla i vissa delar av Sverige. Karesuando, en tätort i Kiruna kommun, hade under natten till tisdag minus 23,9 grader vilket är den lägsta oktober-temperaturen som noterats i Sverige på 13 år.

I Eskilstuna och Sörmland har temperaturen under inledningen av veckan legat runt nollan och väntas fortsätta att göra så resten av veckan. 

Och med det väntas halt väglag att ställa till det i trafiken. Halkan orsakade flera trafikolyckor i Mellansverige under måndagen och halkolyckorna fortsatte även under tisdagsmorgonen, enligt polisens rapporter.

– Det är ganska utbrett och det är nog många som inte har haft koll med tanke på att det varit ganska varmt så sent som i förra veckan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Flera bilister kör säkert med sommardäck fortfarande?

– Ja, det är nog ganska många som inte hunnit byta än. Men halkan så här års är inte ovanligt tidig, det är nog snarare att folk har blivit lurade av att det varit mildare väder tidigare.

De senaste fem åren har 580 personer skadats i över 450 halkolyckor på sörmländska vägar, enligt statistik från Transportstyrelsen. 

Och tidigare har tidningen, med hjälp av Assistancekårens bärgare i Katrineholm, Eskilstuna, Nyköping och Flen, pekat ut de allra mest olycksdrabbade vägarna i Sörmland. 

Från Eskilstuna lyfts E20:s sträckning över den gamla motorvägen i höjd med Barva, länsväg 214 vid Hållsta samt Ärlavägen mellan Stenkvistarondellen och Skogstorp fram som de allra mest drabbade.

– Exakt vilka vägar som är mest drabbad är inte jag rätt person att svara på. Däremot kan man väl rent generellt säga att vägarna som ligger i närheten av vatten där det kan bildas fukt oftast är de som drabbas av frosthalka, säer Moa Hallberg. 

Måndagen och tisdagen är säsongens första halka av den här omfattningen och prognosen säger att temperaturen fortsatt kommer ligga runt nollgradigt fram till slutet av veckan även om helgen väntas bli något mildare.

– Det kommer fortfarande att vara minusgrader på natten så om man ska ut och köra på natten eller tidigt på morgonen kan det vara bra att köra extra försiktigt. 

Under tisdagen rapporterade polis och räddningstjänst om halka och har vidtagit åtgärder på framför allt E4:an (som varit extra olycksdrabbad under inledningen av veckan) genom att köra ut en saltbil.

Flera halkolyckor har ställt till det på vägarna de senaste dagarna.
Flera halkolyckor har ställt till det på vägarna de senaste dagarna.
Länets farligaste vägar:

Närhet till vatten och skugga ökar risken för halka. Flera av de sträckor som pekas ut som farligast är dessutom smala, kurviga vägar vilket ytterligare ökar risken för olyckor – särskilt bland förare som inte känner vägarna.

De främsta orsakerna till halkolyckor är hög hastighet och för kort avstånd till framförvarande bil.

På webben finns en interaktiv karta över de elva vägsträckor som pekats ut som särskilt förrädiska och olycksdrabbade av länets bärgare.

Källa: Polisen, Assistancekåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!