Bostadspriserna ökar i Sörmland

Priserna på bostadsrätter och villor har det senaste året ökat i pris, det visar en rapport från Svensk mäklarstatistik. "Trenden är renoverade och nya hus", säger kontorchefen Andreas Nord på Fastighetsbyrån i Katrineholm.

Bostadspriserna ökar i Sörmland, visar  en rapport från Svensk mäklarstatistik.

Bostadspriserna ökar i Sörmland, visar en rapport från Svensk mäklarstatistik.

Foto: Fredrik Sandberg

Sörmland2019-11-08 06:01

Priserna för villor och bostadsrätter fortsätter att öka i Sörmland. De senaste 12 månaderna är det främst priset på hus som visar kraftigast ökning. I Katrineholm så har priserna på husen ökat med 10 procent jämfört med förra året och det är framförallt de senaste tre månaderna som sticker ut. 

– Vi har sålt större och dyrare fastigheter, idag är det störst köpkraft på hus som ligger mellan 2,5-3 miljoner, berättar Andreas Nord.

I Katrineholm har det på senare tid byggts fler bostadsätter, något som enligt Andras Nord gjort att rörelsen på marknaden ökat.

– Det är mer rörelse nu än vad det har varit tidigare. Sen är det också trenden med renoverade och nya hus som lockar.

När det kommer till både bostadsrätter och hus så är det i Oxelösunds kommun som priserna ökat mest. Fastigheterna har ökat med 12 respektive 13 procent det senaste året.

–Vi tror det här beror på att priserna från början varit alldeles för låga i kommunen och nu börjar man komma i kapp de andra kommunerna, säger fastighetsmäklaren Håkan Thelin på Scandiamäklarna i Oxelösund. 

Att Nyköping konkurrerar som stad är också något som Håkan Thelin nämner. 

– Många har upptäckt att det är billigare att bo i Oxelösund jämfört med Nyköping och därför söker fler bostader här. Kommunen har också enligt min mening äntligen sett värdet med att staden ligger nära kusten och att det finns fler utvecklingsmöjligheter. 

Bostadspriserna har ökat

Bostadsrätter, ökning i procent

Eskilstuna: + 5,8

Flen: 0

Gnesta: 0

Katrineholm: 0

Nyköping: + 1.8

Oxelösund: + 12,8

Strängnäs: -0,3

Trosa: + 5,1

Vingåker: 0

Hus ökning i procent 

Eskilstuna: + 0,8

Flen: +1,9

Gnesta: +4,5

Katrineholm: +10,7

Nyköping: + 5.8

Oxelösund: +13,2

Strängnäs: +3,0

Trosa: + 6,4

Vingåker: 0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!