Bra grannar är lugna och tysta

Barnskrik, spring inomhus, nattliga toalettbesök - det är ljud som grannar stör sig mest på. Att röka på balkongen är inte heller populärt.

Sörmland 14 november 2019 08:01

Det säger Lottie Ånedal, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Hon får ofta klagomål från hyresgäster som känner sig störda av grannar. De flesta klagomålen hänvisar Lottie vidare till den aktuella hyresvärden.

– Klagar gör man i första hand till sin hyresvärd. Om värden inte lyssnar eller agerar kan vi stötta. Många gånger är felet att grannarna inte pratar med varandra. Det kan hjälpa att bara tala om vad du blir störd av och få problemet löst. Det är så vi kliver in och medlar, säger Lottie Ånedal.

Problem där grannar klagar på en annan granne är ofta svårlösta och långdragna.

– Det kan exempelvis vara en granne som tycker det är irriterande när barn springer över golvet. Det är egentligen normala ljud, men om man är känslig och bor därunder, kan man tycka det är störande. Då förklarar vi att det är ljud som man får acceptera. Vi kan höra med hyresvärden om det går att göra något åt problemet. Men ofta bottnar det i gammal osämja som inte alls har att göra med ett störande ljud.

För att lägenheten inte ska förstöras ser hyresvärdar helst att rökare står på balkongen. Det kan å andra sidan göra att balkongrökaren blir besvärlig för grannen som inte röker.

– Det har hänt att vi har haft sådana ärenden också. Klart att det blir tokigt för den som inte röker och vill sitta på balkongen när det är fint väder. Det finns inga enkla lösningar på problemet rökare kontra icke rökare. Så länge som det inte finns en regel/lag som förbjuder rökning i bostäder så är det inte mycket man kan göra, mer än att visa hänsyn. Hyresvärden kan kanske be den som röker att gå ut på gården, en bit bort när det är dags att röka.

Camilla Rosendrake bor på Törnrosgatan i Eskilstuna och är ordförande i den lokala hyresgästföreningen i hyresvärdens Hemblas fastigheter. Cirka 300 hushåll bor i de sex gula tegelhusen vid Stadsparken.

– Jag märker att många klagar på att trots tillsägelse slutar inte de störande grannarna med det som upplevs irriterande för andra. Det kan till exempel vara någon som låter sina barn leka och leva om i lägenheten mitt i natten. Sånt hörs mycket mer på kvällen och natten eftersom det är tyst utanför. Och har man då bett grannen att vara lite tystare och det inte hjälper finns risken att det låser sig totalt och i stället uppstår osämja mellan dem, säger Camilla Rosendrake.

För att främja trivseln mellan grannarna på Törnrosgatan anordnar den lokala föreningen flera träffar om året.

– Hyresvärden upplåter en lokal åt oss där vi bjuder in alla hyresgäster på olika aktiviteter. Vi tycker det är viktigt att man lär känna sina grannar. Vi i föreningen blir en länk för hyresgästerna till hyresvärden och Hyresgästföreningen. Nu närmast har vi adventsfika med musik och pyssel med barnen. På sommaren är det grillfester och tältmöte på gården då man kan komma och umgås och prata en stund.

Den som blir störd efter kontorstid kan vända sig till Störningsjouren, en tjänst som ofta sköts av Securitas.

– Det är bra att störningsjouren finns – de åker ut, lyssnar och knackar på där det låter. De gör en störningsrapport, vilket är bra som bevis om problemet upprepas. Hyresvärden brukar varna tre gånger men det är svårt att vräka någon på grund av enbart störningar. Enklaste sättet att säga upp ett kontrakt är när hyresgästen inte har betalat hyran, säger Lottie.

Värsta grannen

1. Knarkare (33)

2. Kriminella (25)

3. Högljudda ungdomar (11)

4. Alkoholister (7)

5. Gnälliga pensionärer (5)

6. Barnfamiljer (4)

7. Mc-gäng (4)

8. Fönstertittare (3)

9. Annat (6)

Enkät från Hem & Hyra där 1 000 personer svarat på frågan vem de allra minst vill ha som granne. Siffrorna i procent)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa