Vittraskolan tar plats bland alla skolor som brunnit

Sörmland vaknade under onsdagsmorgonen till chockerande bilder på den brinnande skolan i Nyköping. Tråkigt nog finns det statistik som visar att bränder på svenska skolor inte är så ovanligt – många år rör det sig i snitt om mer än en brand per dag.

Tyvärr är statistiken över skolor som brunnit i Sverige väldokumenterad.

Tyvärr är statistiken över skolor som brunnit i Sverige väldokumenterad.

Foto: Felix Olsson/genrebild

Sörmland2021-07-09 19:05

Vittraskolan i Nyköping började tidigt under onsdagsmorgonen att brinna, och när räddningstjänsten väl påbörjat sitt arbete var det redan för sent. Branden blev en riksnyhet och omskrevs flitigt under hela onsdagen, och det var många som chockat följde händelseförloppet.

För den som har studerat statistiken var det faktum att ännu en brand drabbat en svensk skola tyvärr inte särskilt överraskande. Enligt siffror från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så inträffar hundratals anlagda bränder i svenska skolor varje år. Av statistiken framgår dessutom att mer än hälften av alla skolbränderna oftast är anlagda. Dessutom kan läsare av tidningen minnas en annan skolbrand som relativt nyligen ägde rum i Nyköping – så sent som för ett år sedan brann Fjärilens förskola ner till grunden.

undefined
Statistik över skolbränder i Sverige 1998-2020.

MSB:s experter är dock tydliga med att statistiken måste avläsas kritiskt. Antalet anlagda bränder bör till exempel inte misstolkas som bränder anlagda med uppsåt. Anders Lundberg är brandingenjör hos MSB, och förtydligar att siffrorna över antalet skolbränder inkluderar allt från fullt utvecklade infernon som det som skedde i Nyköping igår, till små rökutvecklingar i papperskorgar. Trots det menar han att det faktum att skolbränder sker så frekvent i Sverige bör ses som anmärkningsvärt.

– Vi kan se att vi jämförelsevis ligger högt jämfört med andra länder, det kan man konstatera, säger han.

– De flesta bränder upptäcks i ett så tidigt skede att räddningstjänsten knappt måste åka dit. En del av det du ser i statistiken är utvecklade bränder, men de måste inte alltid vara större än att branden fortfarande är begränsad till startföremålet när brandmännen väl är på plats, eller att de kommer till platsen och konstaterar att det bara rör sig om någon mindre rökutveckling.

Så 461 skolbränder under 2020 varav 265 anlagda ska inte misstolkas som att alla anlagts med uppsåt och fått grova konsekvenser?

– Nej absolut inte, som tur är, svarar Anders Lundberg.

– Det som är anmärkningsvärt om man ska säga något är ju att dessa skolbränder fortsätter att inträffa. Som tur är brinner inte så många ner, men näst efter bostäder så är skolbränder den vanligaste typen av objekt som brinner i Sverige, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!