Det är stöd från Kulturrådet som möjliggör projektet mellan Länsbiblioteket Sörmland, kommunbibliotek, logopeder och specialpedagoger. Samtliga kommuner i Sörmland är med. Hur långt kommunerna har kommit ser lite olika ut, i december var vissa i startgroparna.
– Vi har fått pengar för samverkan och fortbildning. Logopederna kommer bland annat att berätta om deras arbete, vad en språkstörning är. Bibliotekarier kommer att ge boktips på bra böcker, något som kan vara bra för logopeder och specialpedagoger att känna till, säger Johanna Berglind, projektledare för bokrecept, Länsbiblioteket Sörmland, om programmet.
Logopeder finns vid de tre sjukhusen i Sörmland, i andra kommuner, som i Strängnäs, har specialpedagoger jobbar med språkstörningar i förskolan. De barn som har en språkstörning kan alltså få ett recept där det är ikryssat att övningar av exempelvis verb behövs. Med receptet i handen hämtas sedan en eller flera böcker ut på biblioteket.
– För allmän språkstimulering är Totte-böckerna och böckerna om Bu och Bä väldigt populära. Om man behöver träna på f-ljudet är "Faran vid fallna träd bra", säger Johanna Berglind.
Projektet med bokrecept är inriktat på barn i åldern 2–6 år. Av de 3 000 barn som föds varje år i Sörmland beräknas 6–8 procent få en språkstörning, för en procent blir störningen allvarlig.
– Eftersom det handlar om väldigt små barn så läser de inte själva. De behöver få språket berättat, höra berättelser kring bilder. En del böcker tar hjälp av teckenstöd, vilket betyder att man använder tecken som stöd för att förstärka vissa ord, säger Johanna Berglind.
Varför vissa barn får en medfödd språkstörning är inte helt kartlagt. Enligt Rebecka Lindahl, logoped vid sjukhusen i Katrineholm och Eskilstuna, har forskare sett ett visst genetiskt samband.
– Hur det drabbar barn ser också väldigt olika ut. Den lättaste formen är när de har svårt för uttal, som sj-ljudet. Andra kanske byter ut många ljud i sitt tal, vilket försvårar förståelsen för den som lyssnar jättemycket, säger Rebecka Lindahl.
De barn som har det allra knepigast är de som både har svårt med uttrycksförmåga och förståelse av språk. För dessa spelar böckerna en stor roll.
– Det är jätteviktigt. Just att de får meningsbyggnad, ordförråd och att det finns möjligheter till repetition. Vi pratar ofta om bokrecept med föräldrar, det hjälper absolut. Det blir också något mer att erbjuda när barnet och föräldern får något i handen, säger Rebecka Lindahl.