I början på förra veckan behandlades tio personer på sörmländskt sjukhus för sina besvär kopplade till covid-19. En vecka senare är antalet fyra. Alla har de/haft omikronvarianten av sjukdomen, och de vanligaste komplikationerna sörmlänningarna nu drabbas av är andningssvårigheter, försämrad hjärtfunktion, proppar orsakade av infektionen, hög feber och uttorkning.
– De är alla äldre personer som läggs in på grund av covid, de flesta över 80 år, förklarar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.
– Den man som avled den senaste veckan var över 80 och hade underliggande sjukdomar.
Två personer av de sammanlagt 215 personer som i år vårdats på sjukhus i länet på grund av covid-19 hade hunnit få en fjärde dos vaccin.
– Det har varit äldre och multisjuka – med immunbrist, lung- eller hjärtsjukdom – som blivit sjuka trots fyra doser. Antalet allvarligt sjuka har minskat väldigt tydligt, men vaccinet skyddar inte hundraprocentigt. Däremot skyddar det mot allvarlig sjukdom och död.
Och för den breda allmänheten att se till att ta en tredje dos är fortfarande väldigt viktigt, förtydligar smittskyddsläkaren än en gång.
– Den förlänger tydligt skyddet mot omikron, och ju fler som tar dos tre desto mindre belastning på sjukvården.
Ytterligare åtta inlagda sörmlänningar är covidsmittade, men vårdas på sjukhus av helt andra orsaker.
Under vecka 12, 21–27 mars, konstaterades 258 nya fall av sjukdomen i länet, mot 349 veckan innan. Men eftersom inte alla rekommenderas att testa sig vid symptom längre säger inte siffrorna mycket.
– De säger så mycket att smittspridningen troligtvis fortsätter att minska. Nu får vi fundera på vad som händer framöver, om det dyker upp nya varianter och mutationer, och om läget försämras igen i höst, säger Signar Mäkitalo som står i tät kontakt med kollegorna ute i landet och med Folkhälsomyndigheten.
Från den 1 april klassas inte covid-19 längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Men den är fortsatt anmälningspliktig, och Folkhälsomyndigheten har beslutat om fortsatt smittspårning i vård och omsorg.
– Jag önskar att alla människor fortsätter att följa rekommendationerna, för den här sjukdomen kommer att finnas kvar i vårt samhälle länge. Det är ingenting vi blivit av med, även om vaccinerna hjälpt till väldigt mycket. Restriktionerna är borta, viruset är kvar.