– Det är inte acceptabelt att vi ligger på de här nivåerna.
Det säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten vid Region Sörmland, om den mätning som visar att andelen patienter med trycksår inom sjukvården har ökat kraftigt.
Mätningen, som genomförs av Sveriges kommuner och regioner, SKR, visar att andelen patienter med trycksår inom slutenvården ökat från 14 till 23 procent i regionen mellan våren 2020 och hösten 2021.
En liknande utveckling syns i de flesta regioner, men ökningen är större i Sörmland. I Sverige som helhet ökade andelen patienter med trycksår från 11 till 14 procent under samma period.
Enligt Marie Bennermo är det ofta äldre och sköra patienter som drabbas av trycksår.
– Trycksår kan uppstå ganska snabbt, om man ligger exempelvis på en hård brits, konstaterar hon.
Marie Bennermo tror att ökningen kan kopplas till pandemin, då vården var hårt belastad och då insatser i form av utbildningar och uppföljningar har fått sättas på paus. Dessutom har vårdpersonal fått byta avdelning i större utsträckning än normalt, vilket ytterligare kan ha försvårat det förebyggande arbetet.
Samtidigt menar Bennermo att siffrorna bör tolkas med viss försiktighet, eftersom mätningen görs vid ett enskilt tillfälle och inte över någon längre tid.
Enligt Marie Bennermo arbetas det aktivt för att få bukt med problemen.
– Vi ser verkligen att det här är allvarligt och vi har fullt fokus på att arbeta med de här frågorna.