Någon statistik är inte framtagen inte men projektledaren Mats Henningson är säker på sin sak:
– Vi når nästan 100 procent ute på boendena nu. Tidigare var det vårdcentralerna som hade ansvaret och vi vet att de inte mäktade med. Det var en ohållbar situation för länets vårdcentraler med tanke på inströmningen av asylsökande.
Alla asylsökande erbjuds en hälsoundersökning när de har kommit till Sverige. Vid årsskiftet 2013/2014 började tankarna på en mobil organisation ta form inom Sörmlands landsting, som en lösning på de problem som uppstod på vårdcentralerna när volymerna bara ökade. Sommaren 2014 sjösattes den mobila flyktingenheten som ett tidsbegränsat projekt. Sedan början av 2015 ingår den i den ordinarie verksamheten.
Landstingen runt om i landet hanterar hälsoundersökningarna olika. Mats Henningson berättar att Sörmlandsmodellen har väckt intresse utanför länets gränser.
– Många funderar över hur de ska rigga sin organisation för att bli bättre i omhändertagandet. Flera har kikat på hur vi har gjort, säger han.
De tre sjuksköterskorna som utgör det mobila teamet besöker de flesta av asylboendena som finns i Sörmland. Det gäller de så kallade tillfälliga anläggningsboendena som Migrationsverket har upphandlat; vårdcentralerna ansvarar fortfarande för hälsoundersökningar av de asylsökande som bor hos exempelvis släkt eller vänner i väntan på besked om uppehållstillstånd.
– Responsen har varit väldigt bra. Migrationsverket och asylboendena har fått en begränsad kontaktyta. Det är alltid samma sköterskor som kommer och de har bra kännedom om det hela. Det är bara positivt, vi har inga planer på att ta bort den här enheten, säger Mats Henningson.
Enheten bär sina egna kostnader, genom den ersättning som Migrationsverket betalar per genomförd hälsoundersökning.