Bartender Choice Awards är en gala där Stockholms cocktailbarer prisar för sina insatser det gångna året. Några av Sveriges främsta bartenders och andra personligheter i branschen utgör den 100 personer starka juryn och i år var det femte gången galan gick av stapeln.
Mattias Skoog, som är uppvuxen i Årdala som ligger mellan Flen och Bettna, var nominera till årets bästa bartender även förra året. Han vann inte då, men i år fick han sin revansch. Bartenderkarriären startade tidigt för Mattias Skoog. Efter grundskolan i Flen gick han på hotell- och restaurangprogrammet i Nyköping och fick sin första bartendererfarenhet på Hotell Blommenhof i Nyköping. Därefter gick han en KY-utbildning inom international bar management och fick därigenom sin första praktikplats i Stockholm. Det var för fem år sedan, det har sedan dess gått snabbt.
– Ja, det går fort i den här branschen. Man hoppar snabbt från ena stället till det andra, säger 26-åringen.
Han har hunnit jobba på O’Learys och Club Tellus i Nyköping samt F12 Terrassen, Collage Sthlm, Berns Salonger, Kåken/1900, Guldbaren – Nobis Hotel och nu Linje 10 i Stockholm. För Mattias Skoog var utnämningen till årets bartender framför allt ett stort erkännande.
– Det är en så jäkla stor klapp på axeln från branschkollegorna. Jag kan nästan inte sätta ord på det.
Vilka är de viktigaste egenskaperna som bartender?
– Framför allt att ha stolthet över arbetet och bry sig om vad man gör. Man måste vara noggrann och inte kompromissa eller ta genvägar. Man ska inte tro att det är ett Ibizayrke, att blanda drinkar är en liten del av allt vi gör och det kan egentligen en robot göra. Det handlar mer om att kunna ta 15 beställningar samtidigt, få alla att känna sig välkomna och samtidigt ta hand om baren.
Vad har du för mål i framtiden?
– Jag vill fortsätta och hjälpa branschen utvecklas vidare och lyfta den på internationell nivå.
Har du själv någon favoritdrink?
– Det beror mycket på sinnestillställning, men en Manhattan eller Daiquiri är ofta bra på många olika ställen.