Åtta av nio kommuner i Sörmland har tagit Migrationsverket till domstol eftersom myndigheten har nekat kommunerna statlig ersättning för de nyanlända och asylsökande som kommunerna gjort insatser för.
Flens kommun har gjort 30 överklaganden till Migrationsverket åren 2018-2019. Totalt saknar kommunen cirka 5 miljoner kronor i stadskassan som de fått avslag på i domstol. I nuläget ligger det också ett flertal öppna ärenden som är under förhandling med en totalsumma på 10 miljoner kronor, pengar som kommunen kan komma att gå miste om.
– Vi är besvikna! Det är inte det man förväntar sig när man gör insatser på statens begäran. Vi har gått efter Migrationsverkets riktlinjer och om vi gör insatser ska vi ha tillbaka det vi lagt ut, punkt slut, säger Daniel Ljungkvist som är ordförande i Socialnämnden i Flen.
Kommunerna i Sörmland kräver mer pengar eftersom de har lagt ut för asylsökanden och nyanlända men blivit nekade av Migrationsverket då myndigheten anser att kommunerna saknar underlag. Nu har alla kommuner i länet utom en överklagat i hopp om att få rätt i saken.
– Vi har gjort två överklagande och vi har fått tillbaka cirka 108 000 kronor av 10,5 miljoner. Det är klart att det är mycket pengar som vi gått miste om. Det här är jättebesvärligt för oss och pengarna som vi förlorat tvingas vi ta från annat håll, berättar kommundirektören Sari Eriksson i Katrineholm.
Tre förvaltningsrätter runt om i Sverige har haft hand om överklagandena från kommunerna i Sörmland och ett flertal ärenden är fortfarande under förhandling. Det gör att det är svårt att ta reda på exakt hur mycket pengar respektive kommun kan gå miste om och dess långvariga konsekvenser. I Trosa finns det två ärenden som fortfarande inte är avgjorda.
– Skulle vi förlora i domstolen så är det ingen katastrof i sig med tanke på att vi har ett överskott på fem miljoner i vår budget, berättar Bengt-Erik Sandström ordförande i socialtjänsten i Trosa.
Det är inte bara kommunerna i Sörmland som tagit migrationsverket till domstol utan majoriteten av kommunerna i Sverige. Under 2018 och hittills under 2019 har åtta av tio kommuner överklagat – 247 av 290 stycken, något som Sveriges Radio var först med att rapportera om.