Byggnader ska förses med de tekniska egenskaper som behövs för att ladda elfordon. Det har riksdagen beslutat i en ändring av plan- och bygglagen från 15 maj 2020. Exakt hur föreskrifterna kommer att se ut är ännu ovisst. Men att parkeringar med fler än tio platser i anslutning till uppvärmda byggnader kommer att påverkas, står klart. Befintliga bostadsparkeringar och garage berörs dock inte, så länge de inte byggs om.
David Sjöqvist är styrelserådgivare på medlemsorganisationen Bostadsrätterna och har nyligen fått mer information av Boverket, vars rapport ligger till grund för lagändringen.
– De flesta bostadsrättsföreningar påverkas inte jättemycket för stunden. Det finns inga krav på att omedelbart bygga om. Men om man har en parkering eller garage med fler än tio platser och gör en omfattande ombyggnation, till exempel ett byte av elsystem eller större gräv- och schaktarbeten, måste man säkerställa att det går att installera laddstolpar vid behov.
Ledningsinfrastrukturkravet innebär till exempel rördragning i marken eller väggar för att förbereda för elledningar till laddare. Reglerna gäller också vid nybyggnation, även om de gamla reglerna gäller under en övergångsperiod för den som nyligen sökt bygglov.
– Det är inte förenat med stora extrakostnader när man ändå genomför en ombyggnation eller nybyggnation, säger David Sjöqvist.
Han upplever inte att intresset för elbilsladdare är särskilt stort bland bostadsrättsföreningarna än så länge, men tror att det successivt kommer att öka. Det finns ingen statistik på hur många föreningar som tillhandahåller laddstolpar till sina medlemmar, inte heller några riktlinjer kring om det är bilägaren eller föreningen som ska stå för kostnaden. Det är upp till varje förening att besluta om.
Men regeringens mål för fossilfria bilar är tydligt: Fler bilar måste drivas av el om man ska nå transportsektorns utsläppsmål år 2030 och Sveriges mål att inte ha några netto-utsläpp år 2045.
Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare på Eskilstuna kommun, välkomnar ökade krav på laddmöjligheter för elbilar.
– Man måste kunna känna trygghet i att man kan ladda sin elbil så att man kan köra hem igen. Börjar det bli brist på laddplatser så måste man pressa kraven lite grann. Man måste vara mer snabbfotad så att det bli en bra balans.
I Eskilstuna är det energibolaget och det kommunala fastighetsbolaget som står för de flesta laddstolparna. Ekstorm anser att rimliga krav behövs för att få fler fastighetsägare att investera, särskilt för de bostadsrättsföreningar som är lite "motvalls" till elbilar.
– En elbil är mycket mer klimateffektiv än en fossilbil. I Sverige har vi goda förutsättningar att tillhandahålla klimatsmart el. Det handlar inte bara om koldioxidutsläppen från bensin och diesel, det handlar också om det sammanlagda utsläppet vid utvinningen av bränslet, säger han.
Vid en av Katrineholms största bostadsrättsföreningar Gullvivan, med 135 medlemmar, finns ännu inga laddstolpar.
– Vi kommer inte att skaffa några så länge ingen kör elbil, säger ordföranden Robert Zweiniger.
Han har förståelse för att det ställs krav vid nybyggnation men har inte undersökt kostnader för eventuella laddplatser.
– Kommer det en förfrågan så får vi begära offerter. Men vi är inte skyldiga att ha elbilsladdare i nuläget.