Sjöarna och kustvattnen i länet är kraftigt påverkade av övergödning. Ängs- och hagmarkerna hotas av igenväxning. Främmande växter, djur, svampar och mikroorganismer, som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö, sprider sig där snabbt. Dessa så kallade invasiva arter blir ett allt större problem.
– Även om det finns stora utmaningar så är det också viktigt att visa att det finns hopp. Därför har vi fokuserat på hur vi alla kan bidra till en bättre miljö. I de fall där medborgarforskning är möjligt, vill vi gärna uppmuntra så många som möjligt att göra sitt för en bättre miljö i länet, säger Hilde Nystad, miljöövervakningssamordnare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Så kallad medborgarforskning innebär att allmänheten hjälper till att samla in data på olika sätt. Det kan handla om att bli fenologiväktare, alltså att exempelvis rapportera in när björken slår ut sina blad varje år. Den som hellre gillar fågellivet kan vara med och räkna häckande fåglar. Dessutom går det bra att bevaka hotade så kallade kärlväxter.
Resultaten som kommer in från miljöövervakningen används sedan för att årligen följa upp de uppsatta miljömålen. Enligt länsstyrelsen är det bara målen ”Bara naturlig försurning” och ”Frisk luft” som Sörmland är nära att nå på regional nivå till årets slut. Svårare är det med målen som kallas ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Ett rikt växt- och djurliv”. Där går utvecklingen dessutom åt fel håll.
– Men arbetet för en bättre miljö är inte över bara för att vi har kommit fram till målåret. Det återstår mycket arbete och miljömålen är viktiga för att nå den ekologiska dimensionen i Agenda 2030. Det nya siktet för att nå miljömålen har därför satts till år 2030, säger Hanna Grimstedt, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.
Den nya rapporten visar också att sörmlänningarna behöver resa mer kollektivt, promenera mer och ta sig fram med cykel i större utsträckning. Anledningen är att länet ligger under genomsnittet för landet när det kommer till hållbara persontransportmedel. I dagsläget sker 81 procent av dessa transporter med bil. Länsstyrelsen slår fast att koldioxidutsläppen i Sörmland måste minska med 16 procent för att länet ska vara klimatneutralt år 2045.