Många personer ur allmänheten – de som bor på äldreboenden, har hemtjänst samt anhöriga till personer som har insatser via äldreomsorgen – vill veta var coronasmittan har tagit sig in. På tidningens sociala medier är det många som ställer sig frågan varför uppgifter om hur äldreomsorgen är drabbad inte har redovisats.
Men från kommunernas sida har det varit locket på.
Tidningen har nu begärt ut uppgifter från samtliga kommuner i Sörmland om vilka verksamheter inom äldreomsorgen som är drabbade. Ingen kommun vill svara på var smittan finns.
Med hjälp av rapporter från Arbetsmiljöverket och andra källor till tidningen kan vi nu avslöja flera exempel på boenden och omsorgsverksamheter i länet där smittan finns bekräftad.
I Eskilstuna kommun rör det sig om äldreboendena Trumslagargården, Eskilshem och Tunagården. Men också Kloster hemtjänst, hemvården Gredby och Hällby, hemvården i nedre Nyfors och personal som jobbar i kommunens så kallade nattpatrull är drabbade.
I Katrineholm har smittan bekräftats på äldreboendena Strandgården och Furuliden, samt inom verksamheter med rörlig personal och personlig assistans. I Sparreholm, Flens kommun, har corona bekräftats på Åsens äldreboende.
Även Fruängskällans äldreboende i Nyköping hör till de drabbade. I Gnesta har smittan bekräftats på Ekhagens äldreboende.
Fackförbundet Kommunal hade gärna sett att kommunerna gått ut med information om vilka boenden som är drabbade. Det finns flera anledningar. En är att kunna stärka personalen i deras arbete.
– Det är viktigt att sätta in insatser direkt, både för anhöriga och personal. För att det ska fungera måste det finnas en dialog och öppenhet kring vilka verksamheter som är drabbade. Då skulle alla kunna samarbeta bättre, bland annat hade vi från Kommunals håll kunnat förbereda skyddsombuden kring vad de behöver tänka på för att göra ett så bra jobb som möjligt, säger Catarina Eriksson, ordförande för Kommunal öst, och fortsätter:
– Ska man kunna eliminera smittspridningen behöver man tänka annorlunda än vad man har gjort.
Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna är inne på samma linje. De menar att tystnaden bidrar till spekulationer.
– Det är bättre att vara öppen med de här uppgifterna, vilket är kommunernas och Region Sörmlands ansvar, säger Ulla-Britt Lindberg, ordförande inom SPF.