Det ska forskare på Mälardalens högskola, MDH, undersöka i höst. Petra von Heideken Wågert, docent i fysioterapi, och forskningsledare för Hälsa och välfärd, är en av forskarna som håller i projektet där äldres vanor ska kartläggas.
– Vi vill undersöka hur den fysiska aktiviteten och stillasittandet ser ut hos personer som nyss har gått eller är på väg att gå i pension. Därför söker vi efter frivilliga deltagare som är i åldern 60-75 år. Och i projektet för att minska ensamhet och social isolering bör man vara 65 år eller äldre, säger Petra von Heideken Wågert.
Teknik som kan öka välfärden för äldre var temat på mässan som hölls förra veckan på MDH i Eskilstuna. Det var för tredje året som den arrangerades av bland andra pensionärsorganisationen SPF tillsammans med MDH:s Forskning och utveckling.
SPF-ordförande Ulla-Britt Lindberg menar att mässan är viktig eftersom det i framtiden kommer att behövas mer teknik för att underlätta för den personal som jobbar med äldre.
– I framtiden kommer det inte att finnas tillräckligt med personal som tar hand om oss gamla. Det är svårt redan i dag och att få ungdomar att söka jobb inom äldreomsorgen, det är tungt och dåligt betalt. Därför måste det finnas ny teknik som ibland kan ersätta den mänskliga handen, säger Ulla-Britt Lindberg.
Bland mässutställarna visades många tekniska lösningar som kan vara bra när man fortfarande bor kvar i det egna hemmet. Ulla-Britt Lindberg la bland annat märket till en doseringsapparat för mediciner och en sensor som förhindrar fallolyckor i mörker.
– Doseringsapparaten fylls på med medicinerna och när tabletterna ska tas blinkar det på displayen. Om man missar blinkningen hörs en röst som säger: "Det är dags att ta din medicin". Först kommer rösten tyst men tredje gången låter den jättehögt och går inte att missa. Det är ju lätt att glömma sina mediciner om man ska ta tabletter flera gånger om dagen.
Sensorn kopplas ihop med lägenhetens lampor och läggs under kudden när det är dags att sova.
– När man till exempel ska upp till toan på natten och lyfter huvudet från kudden så tänds de lampor som man har för programmerat och man slipper snubbla i mörkret. När man sedan lägger ned huvudet igen på kudden slocknar lamporna.
Duschrobotar fanns inte med på mässan men Ulla-Britt Lindberg tror att det är en teknisk pryl som kommer att underlätta mycket för den som accepterar tekniken.
– Många som i dag är 80 år och äldre är otroligt rädda för teknik och allt som är nytt. Duschrobotar gillar inte alla, en del tycker att det kränker deras integritet. Men i exempelvis Japan är det mycket vanligt med duschrobotar och där tar de äldre hellre en robot och kan känna sig privat än att ha någon som ska tvätta dem.
Om det i framtiden kommer att saknas personal inom äldreomsorgen gäller det att hålla sig frisk så länge det är möjligt. Därför kan MDH:s forskningsprojekt om stillasittande och ensamhet få stor betydelse för att minska risken för vällevnadssjukdomar.
– Planen är att vi genom våra testgrupper ska utveckla digitala verktyg både för minskat stillasittande och minskad ensamhet bland äldre. De digitala verktygen kan bli till exempel som en app på en dator eller mobil för att exempelvis få påminnelser om att bryta sitt stillasittande och träffa nya vänner i samma situation, säger Petra von Heideken Wågert.