Nyköping utan solcellspark: "Många står i kö"

Härad får Sveriges största solcellspark. Men runt om i Sörmland är det inte samma satsning. "I Nyköping finns så vitt jag vet inget som benämns solcellspark", säger Bengt Nordström, bostadsdirektör på Länsstyrelsen.

I Nyköping finns det ännu inget som benämns som solcellspark.

I Nyköping finns det ännu inget som benämns som solcellspark.

Foto: Arkivfoto

Sörmland2019-11-01 13:48

Under fredagen kom beskedet att Härad utanför Strängnäs får Sveriges största solcellspark. Den kommande parken ska mäta 45 hektar, innehålla 50 000 solpaneler och effekten ska motsvara 7 500 lägenheters elanvändning på ett år.

Men runt om i Sörmland är det inte samma satsning.

Norr om tågstationen i Katrineholm finns ETC:s Solpark som har en kapacitet att försörja ungefär 200 lägenheter under sommartid, men i Nyköping finns det ännu ingen solpark som kan producera förnybar energi.

– I Katrineholm finns en park och i Kjula utanför Eskilstuna finns en privat solcellspark, men i Nyköping finns så vitt jag vet inget som benämns solcellspark, säger Bengt Nordström, bostadsdirektör på Länsstyrelsen i Nyköping.

Huruvida Nyköping ska göra en satsning på en solcellspark framöver kan Bengt Nordström inte avslöja. 

– Det satsas på solceller i hela länet, många anläggningar på byggnader och en del på mark. Sedan solcellsstödet infördes 2009 har hittills drygt 1 200 ansökningar beviljats med totalt stödbelopp 123 miljoner kronor. I nuläget får ansökningar som inkommit till länsstyrelserna fram till sista december 2018 beviljas, säger han och fortsätter: 

– Det är många som står i kö för att ta del av stödet, drygt 650 har ansökt om solcellsstöd i Södermanlands län från och med 1 januari 2019. Energimyndigheten fördelar medel till respektive län utifrån söktryck och exakt när nästa fördelning sker vet vi inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!