Plast eller äkta – så miljövänlig är din gran

Plastgranar inte är så hållbart för miljön som man kanske trott – men det går att köpa gran med gott samvete.

För Louise Eriksson, delägare i Poptorparna, är närproducerat och ekologiskt viktigt för ett framtida bättre klimat.

För Louise Eriksson, delägare i Poptorparna, är närproducerat och ekologiskt viktigt för ett framtida bättre klimat.

Foto: Privat /Bøe, Torstein /Janerik Henriksson/TT

Sörmland2021-12-24 05:26

I jultider kan det vara svårt att veta hur man ska tänka klimatvänligt vid köp av julgranar. Det en hårfin gräns mellan plastgranens och den vanliga rödgranens klimatpåverkan visar två oberoende studier från Los Angeles och Florens. Forskarna har beräknat de båda granvarianternas miljöpåverkan från produktion (fabrik och sådd) till transport fram till handelsplatsen. Även utsläppen från bilen på vägen hem från handelsplatsen är en komponent som kan påverka.

För att en plastgran ska bli klimatvänlig krävs att den används i 15-20 år och att den sedan går vidare i second hand vid gott skick. Därför rekommenderar forskarna att man vid inköp av gran bör höra av sig till närmsta skogsbrukare med förfrågan om gran från dens tomt. Den som verkligen vill tänka klimatsmart kan odla sin egen gran i kruka för att ha möjlighet att ta den in och ut mellan jularna. Tillväxttiden är ungefär 8-10 år för att få en gran som är 240 cm hög.

Louise Eriksson, leverantör och en av ägarna av Poptorparna, säljer närodlade och ekologiska granar utanför ReTunagallerian i Eskilstuna. Granarna odlas på en gård utanför Sala och i stället för bekämpningsmedel som håller undan skadedjur från granarna används bland annat får som går mellan för att inte ogräs med odjur ska nå upp.

– Vi kände att vårt koncept delade ReTunas värderingar och deras två krav. Därför hörde vi av oss till dem om att sälja här, berättar Louise Eriksson.

– Att kunna erbjuda klimatvänliga julgranar känns jättebra. Det ska vara lätt för besökarna att veta var man kan köpa det. ReTuna vill ge bra alternativ till besökare och även om plastgranar inte är jätteklimatvänligt kommer ibland folk in med dem och då antingen säljer vi dem eller använder dem i gallerian som stämningsfyllande juldekorationer, säger Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria.

Hon tipsar om att lämna in sin naturliga gran till ett fjärrvärmeverk när den tjänat sitt syfte, något som Kent Briby, operativ chef på Eskilstuna Energi och miljö, välkomnar. Granarna blir då till lokalproducerad fjärrvärme och el.

– Vi hämtar hus- och grovavfall men julgran går inte under dessa. Om man av någon anledning skulle behöva hjälp finns det givetvis möjlighet att höra av sig till oss så kan vi se vilka möjligheter vi har att hjälpa till. Men i första hand ska man höra med anhöriga som kan hjälpa till att slänga granen, säger Kent Briby.

Återbruk av naturlig gran

Den vanliga Rödgranen är inte giftig, använd granbarr som krydda -gärna med rosmarin.
Lägg granriset på utestolen (med fäll på) för mjukare sittunderlag
Lägg granriset på gången upp till huset eller ute på balkongen som halkskydd.
Har du gamla bortglömda krokar liggandes är det dags att ta fram dem och fästa på stammen som klädhängare.
Passa på att lära dig tälja! Granriset kan du också använda som tak eller bädd i en utomhuskoja.
Täck rabatterna med granris, håller värme för känsligare rötter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!