Kyssen från Eskilstuna blev punkikonernas skivomslag

Det här är den osannolika historien om hur ett foto av en kyss från en personalfest i Eskilstuna blev ett konstverk av en Strängnäsbo som i sin tur blev världsberömt. Inte minst så inspirerade kyssen Green Days skivomslag till plattan 21st Century Breakdown. En skiva som sålt i över 4 miljoner exemplar världen över.

Kyssen som blev världsberömd.

Kyssen som blev världsberömd.

Foto: Carl Nyman, Chris Bilheimer

Sörmland2021-12-11 12:16

Men vi börjar från början. På en personalfest för McDonalds cityfilial i Eskilstuna i början av 2000-talet.

Andreas Sundgren, student på Mälardalens Högskola som också extraknäcker på hamburgerrestaurangen, är en av dem på festen. Under kvällens gång knäpper han flera bilder med sin digitalkamera.
Han får syn på ett par som är ömt omslingrade på en blå tygsoffa. De kysser varandra och vinglasen på bordet står tillfälligt bortglömda. En Budweiser-skylt i neon som sitter lite skevt uppsatt på väggen bakom dem kastar ett kallt ljus över det heta scenariot.
Andreas fångar ögonblicket  med sin kamera. Det var en bild av många den kvällen.
– Jag minns faktiskt inte om de var ett par, blev ett par eller om det bara var en kort fling, säger Andreas.

Senare visade han bilden för Strängnäsbon Carl Nyman som studerade på samma institution och som sedermera blev känd som gatukonstnären Sixten, främst verksam utomlands.
Han är också ledamot i Strängnäs konstnärsakademi och har numera flyttat tillbaka till sin gamla hemkommun efter att bland annat ha bott fem år i Kina och sen USA, Kanada, Holland och Australien. 

undefined
Carl Nyman, Strängnäsbon som kanske är mest känd internationellt som konstnären Sixten.

– Jag älskade deras passion och var bara tvungen att göra en stencil av den för att sprida kärleken, säger Carl.
Det blev verket "The Kiss" som sedan dykt upp som gatukonst världen över, bland annat i Shanghai, Tokyo, Brooklyn, Melbourne, Berlin och Köpenhamn.
En stencil är en slags mall som används för att sprutmåla konst i offentliga miljöer.

Men kyssen har levt ett eget liv långt utanför gatukonst-sfären. 

När Chris Bilheimer, som gjort många av det amerikanska punkbandet Green Days omslag, fick uppdraget att skapa något till bandets platta 21st Century Breakdown som släpptes 2009 så var det Sixtens verk som inspirerade omslaget.

undefined
Kyssen som blev världsberömd.

– En polare som jag målade mycket med hade samma manager som Green Day . Det var nog via honom min målning hamnade hos dem. Managern hörde av sig och ville ha mitt tillstånd för att använda Bilheimers version av min målning, berättar Carl Nyman.
Kyssen ageras dessutom ut i videon till Green Days låt "21 Guns".

– Den har faktiskt hamnat på väldigt många platser. Många företag snor konst rätt friskt. Min tanke var aldrig att den skulle hamna på en produkt, jag ville bara fånga och sprida passionen, säger Carl.

Bland annat så har den - utan Carls tillstånd - hamnat på lyxchokladtillverkaren Max Brenners förpackningar och reklam inför Valentine’s Day i New York för ett antal år sedan.
– Trots min copyright på motivet så måste man anmäla inskränkningar till domstol inom en viss tid i USA. Jag fick inte veta det förrän det var för sent. Rätt trist när man livnär sig som konstnär och ett företag använder konsten utan att ens höra av sig, säger Carl.

Han har även sett bilden på t-shirts som tryckts utan hans vetskap och andra verk dök upp i ett datorspel där han till sist kom överens med företaget om ersättning. Den har även använts på bokomslagen till Graffiti Moon av Cath Crowley och Landscape with Animals av Cameron S Redfern och pryder omslaget på rapparen Buck 65:s samlingsplatta "Heck" som släpptes 2007.

undefined
Målningen The Kiss utgör även omslagsmotiv till samlingsskivan Heck (2007) av den kanadensiske hiphop-artisten Buck 65 och bokomslagen Graffitti Moon och Landscape with animals.

Carl Nyman ville "fånga och sprida passionen" från kyssen i Eskilstuna. 
Man får väl anse uppdraget som slutfört helt enkelt.

Carl Nyman aka Sixten

Sixten, egentligen Carl Nyman, är en svensk gatukonstnär från Strängnäs. Han var en av de aktiva bakom Stencil Revolution, en omfattande sajt om gatukonst (numera nerlagd).
Hans konst är även representerad i National Gallery of Australias permanenta samling.
Sixten medverkar även i filmen Rash, en dokumentär om graffiti i Melbourne.
Han var även med i "The Art of Rock", en utställning organiserad av Green Day, i London 2009. Sixten bidrog med en målning baserad på låten Horseshoes and Handgrenades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!