Så hjälper Sörmland krigets Ukraina

Under tisdagskvällen höll Sörmlands media en livesändning där lokala organisationer berättade om vad de gör för att hjälpa de som drabbats av Rysslands krig i Ukraina – och om hur man som sörmlänning kan bidra. För de som missade sändningen finns den att se i efterhand nedan – men här följer också en sammanfattning av samtalen.

Allan Ekstedt, pastor och missionssekreterare, berättade om hur Pingstkyrkan i Eskilstuna ser till att matpaket når ända till Mariupol.

Allan Ekstedt, pastor och missionssekreterare, berättade om hur Pingstkyrkan i Eskilstuna ser till att matpaket når ända till Mariupol.

Foto: Sörmlands media

Sörmland2022-04-27 18:02

Pingstkyrkan i Eskilstuna (06.45 in i sändningen)

Allan Ekstedt, pastor och missionssekreterare, berättade om Pingstkyrkans långtgående samarbete med vänkyrkan i ukrainska Lviv. Det knöts för nära på dagen 30 år sedan, då Eskilstunakyrkan besökte Lviv för första gången.

– Sedan dess har vi kört ner många hjälpsändningar och besökt varandra. Redan samma dag som kriget bröt ut beslutade vi oss för att starta en insamling, och vi tänker framför allt på flyktingarna som finns internt i Ukraina. Många söker sig västerut och Lviv har blivit lite av en centralort, berättade Allan Ekstedt.

De pengar som samlas in går till hjälpsändningar som Pingstkyrkan själva skickar ner till Ukraina, och förnödenheterna har tagit sig så långt som till hårt krigsdrabbade Mariupol i sydöst.

– Pengar till att köpa mat är det viktigaste i den krissituation som råder nu, sa Allan, och berättade om de sjukilospaket som köps in för 120 kronor styck i Warszawa.

Förra veckan hade kyrkan samlat ihop till en ny leverans av 3 000 paket – men fler behövs.

Stadsmissionen (17.20 in i sändningen)

Stadsmissionens direktor Annalie Welin var på plats och berättade om hur organisationen, som bland annat driver härbärgen, dagliga verksamheter och distribuerar mat till behövande, jobbar.

– Våra huvudfrågor är hemlöshet och fattigdom, och utifrån det driver vi verksamhet i Eskilstuna, Nyköping och Flen. Vi ska finnas där vi behövs, och är ganska snabbfotade och bra på att ställa om och prioritera – samtidigt som våra ordinarie verksamheter fortlöper. Men vi är beroende av våra volontärer, och har märkt av ett ökat intresse för att hjälpa till.

 Annalie Welin beskrev de insatser som riktats mot Ukrainska flyktingar.

– Vi har ganska många olika spår och har bland annat ett samarbete med ABF där vi rustat lekhörnor för barnen. Vi jobbar även på att få till IT-hörnor och har sett till att man får presentkort på våra second hand-butiker. Och så jobbar vi mycket med matpaket, och där har vi svårt att få det att räcka till.

undefined
Stadsmissionens direktor Annalie Welin var på plats och berättade om hur organisationen, som bland annat driver härbärgen, dagliga verksamheter och distribuerar mat till behövande, jobbar.

Röda korset (34.40 in i sändningen)

På plats från Röda korset fanns Dot Gade Kulovuori, från Nyköpingsfilialen, och Inger Fredriksson från Katrineholm.

– I Katrineholm har vi en särskild Ukrainagrupp som fått förtroendet att samordna de frivilliga som anmält att de vill bistå i kommunens flyktingmottagande. Därifrån har vi ett hundratal frivilliga – men ännu har det inte kommit så många flyktingar till Katrineholm, sa Inger Fredriksson.

– I Nyköping har det varit viktigt för oss att ha en dialog om vad de flyktingar som kommer till oss egentligen har behov av, så att vi inte bidrar med saker de inte behöver. Vi planerar också en kväll för Ukrainas folk den 10 maj, i samarbete med dansaren Katariina Edlin. Där går hela biljettintäkterna direkt till flyktinginsatserna i Nyköping, sa Dot Gade Kulovuori.

Just nu handlar Röda korsets flyktingriktade insatser i huvudsak om presentkort och mathjälp, berätta Dot Gade Kulovuori.

– Just nu behöver vi pengar, och vi är glada för varje bidrag vi kan få – oavsett storlek. Men i framtiden kan vi behöva annan typ av hjälp och kommer då att annonsera ut det på vår hemsida.

Svenska kyrkan (48.28 in i sändningen)

Nyköpings församling är en av de aktörer som hjälpt till att bygga upp mottagningscentrumet på Skavsta flygplats. Ylva Evensen, kyrkoherde, berättade om arbetet där.

– Vi har varit där och mött upp i princip varenda flight från Ukrainas grannländer sedan 9 mars. Vi är den där mellanhanden från att man kommer till att man kommer vidare. Det är ganska korta men värdefulla möten där man blir mött och sedd när man är på flykt.

Mottagningscentrumet har ett designerat rum där centret bland annat erbjuder dryck, svenska SIM-kort, lättare mat och en lekhörna. Ylva Evensen berättade om möten med spridda känslor, där det har varit allt från tårfyllda familjeåterföreningar till incidenter som fått personalen att larma om misstänkt trafficking.

– Vi möter ju upp och frågar: "vem ska du till?" och "har ni träffats förut?", och när man börjar nysta i det där ringer det ibland både en och två varningsklockor. Det får vi inte vara naiva inför – det finns människor som utnyttjar redan utnyttjade människor. Där har vi fått samarbeta med polisen för att fånga upp de som har onda avsikter med att erbjuda ett hem. 

Så är du med och hjälper

Vill du vara med och bidra till någon av organisationerna som var med i sändningen? Märk gärna din betalning TILLSAMMANS och swisha ditt bidrag till någon (eller flera) av organisationerna nedan.

Pingstkyrkan/Eskilstuna Ger 123 256 33 44 (designerat Ukraina-nummer, 120 kronor = ett matpaket)

Stadsmissionen 123 900 51 17

Röda korset 123 900 80 79

Svenska kyrkan i Nyköping 123 199 52 99

(alla bidrag som skickas in innan sista maj går till Ukraina-relaterade insatser)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!