Så tar kommunerna hand om nyårsskräpet

Bortsett från all glädje som ett nytt år innebär, betyder det även mycket skräp dagen efter firandet.

Nyårsafton 2018 var sista året med de klassiska pinnraketerna.

Nyårsafton 2018 var sista året med de klassiska pinnraketerna.

Foto: TT/Montage

Sörmland2020-01-01 08:05

På nyårsdagen vaknar många sörmlänningar upp till ett närområde fyllt med champagneflaskor, raketer och utslängda julgranar.

– Runt om i stan ligger det skräp. Vissa ställen, där folk firar, är värre än andra, men det har blivit bättre med åren, säger Johan Wernström, arbetsledare på gatuavdelningen på Eskilstuna kommun.

Hur kommunerna hanterar nedskräpningen varierar. Eskilstuna och Nyköping skickar ut extra städpersonal i samband med storhelger. Katrineholm kör emellertid på som vanligt.

– Skräpet från nyårsafton städas bort nästa vardag. Vi åker runt som vanligt och kollar på alla stadsområden. Dock blir det mer jobb efter nyår, eftersom det finns mycket mera skräp, säger Stefan Ivarsson, enhetschef, parken, på Katrineholms kommun. 

I Nyköping görs även andra åtgärder utöver extrainsatt personal.

– Vi sätter ut extra soptunnor vid storhelger, men det brukar ändå ligga mycket skräp utanför, säger Tommy Carlsson verksamhetschef på gata, park, hamn på Nyköpings kommun.

Nyårsafton 2018 var sista året med klassiska pinnraketer då de, i somras, blev förbjudna för alla utan licens.

– Vi ser det som positivt att man plockat bort pinnraketerna eftersom de sköt iväg plast och papper som hamnade i naturen. Tårtorna är lättare att slänga även om de är varma en liten stund efter. Det går alltid att hälla vatten på dem så de svalnar fortare. Att lämna tårtorna innebär också nedskräpning och vi tycker att folk ska plocka hem eller slänga dem i en soptunna, säger Stefan Hållberg, områdesansvarig för kommuner på Håll Sverige Rent.

Fyrverkerierna som fortfarande är tillåtna; tårtorna, skjuter iväg rör som exploderar i luften. Även om pinnraketerna nu försvunnit menar Stefan Hållberg att det fortfarande finns de som har rakterna hemma sedan tidigare år och inte känner till reglerna.

– Fyrverkerihandlarna kommer inte ens ta in de här varorna. Eftersom de idag bara kan sälja raketerna till de med licens som ofta jobbar professionellt med att skjuta upp raketer, säger han.

Historiskt sett har fyrverkerier innehållit många miljögifter och tungmetaller där den mest förödande var hexaklorbensen. Ett miljögift som tillhör "the Dirty dozen", ett av världens tolv värsta miljögifter. Hexaklorbensen kan orsaka cancer, skador i hjärnan och störa hormonbalansen. Ämnet är sedan 80-talet förbjudet i Sverige.

– Hexaklorbensen förstärker färgerna i luften men är en cancerogen. Vi har inga fyrverkerier som är farliga för hälsan eller miljön. Allt kontrolleras av folk som skickas ner till fabrikerna i Kina samt av svenska myndigheter som skickar alla artiklar på analys i Danmark. Slutligen har vi på Svea Fireworks en mottagningskontroll där vi testar allt en gång till, säger Ingela Bertram, inköpschef och delägare på Svea Fireworks.

Ingela Betram uppmuntrar alla konsumenter att läsa bruksanvisningarna och inte tända på raketer i onyktert tillstånd.

– Vi önskar att allt sker kontrollerat och bara några timmar på nyårsafton – det räcker, säger hon.

Förutom raketrester och annat skräp på gatan är det även ett stort problem att skräphögarna på återvinningsstationerna växer.

– Om man har skräp liggandes i garaget efter nyår får man vänta någon vecka. Alla svenskar kan inte slänga sina champagneflaskor samtidigt. Märker man att återvinningsstationerna är fulla får man vända hem med skräpet istället för att slänga det på marken bredvid, säger Stefan Hållberg.

Efter jul- och nyårshelgen är det många som slänger ut julgranen direkt på gatan.
Efter jul- och nyårshelgen är det många som slänger ut julgranen direkt på gatan.
Fakta om fyrverkerier

  I Sverige är det lagligt att sälja och köpa fyrverkerier dock är det endast tillåtet att avfyra fyrverkerier på nyårsafton, påsk och valborgsmässoafton, med undantag om man har särskilt tillstånd från polisen. 

  Det är 18-årsgräns på att köpa och avfyra fyrverkerier, ändå drabbar hälften av alla fyrverkeri-relaterade skador barn under 16 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!