Samma rätt till vård – med eller utan tillstånd

Landstinget i Sörmland gör mer än lagen kräver. Det handlar inte om pengarna, enligt landstingspolitikern Monica Johansson (S).

Sörmland2015-05-09 06:07

Alla människor som söker skydd i Sverige har rätt till sådan vård som inte kan vänta, enligt lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera. Alla asylsökande har också rätt till mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning.

Lagen ger asylsökande barn och ungdomar rätt till mer än så – nämligen till vård i samma omfattning som de som är folkbokförda inom landstingets geografiska gränser.

Sörmlands landsting har valt att även asylsökande vuxna har rätt till mer vård än den mest akuta. Asylsökande, kvotflyktingar och papperslösa i Sörmland har sedan 2012 samma rätt till hälsovård, sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel som personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Landstinget hänvisar till hälso- och sjukvårdslagens mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och dess krav på att den med störst behov ska ges företräde till vården. Ledordet är alla människors lika värde. Det handlar om människosyn, enligt Monica Johansson (S) som är ordförande för landstingets primärvårdsnämnd.

– Lagen säger att asylsökande och papperslösa har rätt till vård som inte kan anstå, som vid en hjärtinfarkt. Vi anser att de ska ha rätt till samma vård som alla andra. Det är viktigt att se till människors behov oavsett varifrån de kommer, säger hon och tillägger att pengarna inte spelar någon roll i det läget.

Vårdavgifterna är reducerade för asylsökande. Exempelvis kostar ett besök vid en vårdcentral 50 kronor i stället för den ordinarie patientavgiften på 150 kronor. Landstinget får ersättning från Migrationsverket, ett schablonbelopp vars storlek beror på den asylsökandes ålder, men enligt Monica Johansson är landstingets riktlinjer om alla människors lika rätt till vård förenade med "vissa kostnader".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om