Sömnmedel till barn fortsätter att öka

– Denna ökning hänger helt klart ihop med att fler barn behandlas för adhd, säger Sofia Mossfeldt, enhetschef och överläkare, BUP.

– Från 2010 till 2015 ökade antalet barn som ordinerats sömnmedel i Sörmland från 319 till 1 493, säger Sofia Mossfeldt, enhetschef och överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Sörmland.

– Från 2010 till 2015 ökade antalet barn som ordinerats sömnmedel i Sörmland från 319 till 1 493, säger Sofia Mossfeldt, enhetschef och överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Sörmland.

Foto: Niklas Holm

Sörmland2019-10-30 04:31

Sömnmedlet Melatonin är ett av de läkemedel som ökat mycket kraftigt. Antalet uttag har stigit med 477 procent i Sverige sedan förmånsreformen infördes 2016. I Sörmland började den stora ökningen tidigare.

– Mellan 2015 och 2018 hade vi en ökning på cirka 20 procent. Från 2010 till 2015 ökade däremot antalet barn som ordinerats sömnmedel i Sörmland från 319 till 1 493. Det är en ökning på närmare 400 procent, säger Sofia Mossfeldt, enhetschef och överläkare på Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Region Sörmland.

Fyra av fem barn som får sömnmedel har samtidigt medicinering för andra barnpsykiatriska tillstånd. Ungefär 50 procent av den som behöver sömnmedel har även medicin mot adhd. Och diagnosen adhd ökar.

– Frågan är när man når status quo, säger Sofia Mossfeldt.

Antalet barn med adhd-diagnos i Sörmland har blivit tre gånger fler från 2010 till 2018, från 587 till 1729, och ökningen verkar fortsätta. Andra som får sömnmedel utskrivet kan ha samtidig behandling för depression eller ångest, där sömnstörning också är vanligt.

– När det gäller sömnmedel görs en bedömning från fall till fall om det är vad som behövs. Den första insatsen är inte att ordinera sömnmedel om barn har svårt för att sova.

– Först ser vi över sömnstörningarna, föräldrar eller barnet/tonåringen själv får fylla i en sömndagbok så att vi kan se hur sömnen ser ut. Där kan vi se när barnet lägger sig och går upp, samt hur rutinen kring sänggåendet ser ut för övrigt. Använder man till exempel mobil eller dator sent på kvällarna? Dricker man stora mängder energidryck eller cola innan man går och lägger sig? Att arbeta med sömnrutinerna är alltid det första som ska göras.

Det vanligaste sömnmedlet som annars ordineras är Melatonin. Det ger en topp och man blir trött ganska snart och somnar. Man använder även Circadin, en mer långverkande variant av Melatonin.

Vid vilken ålder börjar man ordinera sömnmedel till barn?
– Det finns ingen uttalad åldersgräns. Det är ovanligt att det ges till små barn, men ibland bedöms att det behövs. Det är klart vanligare till tonåringar.

Under 2018 skrev BUP i Sörmland ut någon form av medicin till 6 349 barn. 30 procent av dessa recept var på sömnmedel.

På senare år frågar föräldrar oftare efter sömnmedel till barnen.

– Människor är mer medvetna om att det finns att tillgå, menar Sofia Mossfeldt och tillägger:

– Melatonin är ett relativt snällt läkemedel, en substans som också finns naturligt i kroppen. Det är inte beroendeframkallande och har förhållandevis få biverkningar. Därför väljer vi det i första hand, även under kortare tid. Vi skriver inte gärna ut beroendeframkallande mediciner till barn.

Hur intag av sömnmedel påverkar kroppen långsiktigt är för tidigt att säga.

– Vi vet inte långtidseffekterna av Melatonin, vi har inte använt det tillräckligt länge för det. Det är viktigt att tänka på detta, även om Melatonin på kort sikt förefaller ha få biverkningar. Vi måste alltid göra en ordentlig bedömning innan vi ordinerar det.

Region Sörmland är en av få regioner som subventioner Circadin. Det är ett ganska dyrt sömnmedel, en burk med 30 tabletter kostar närmare 300 kronor och oftast ska det tas två tabletter om dagen.

– Eftersom vissa patienter har större hjälp av Circadin än vanligt Melatonin är vi glada över att man valt att subventionera det läkemedlet i Region Sörmland. Det skulle annars bli en stor kostnad för de familjer som behöver det.

Melatonin är det sömnmedel som mest ordineras till barn. Circadon är ett annat sömnmedel som ordineras.
Melatonin är det sömnmedel som mest ordineras till barn. Circadon är ett annat sömnmedel som ordineras.
Melatonin

Melatonin är det sömnmedel som förskrivs mest till barn och ungdomar i Norden.

Melatonin är ett kroppseget hormon som produceras främst i tallkottkörteln från aminosyran tryptofan via serotonin men som också finns i mag-tarmkanalen, näthinnan och immunsystemet. Verkningsmekanismen är inte helt klarlagd, men det har visats att hypothalamus är av betydelse för reglering av sömn och vakenhet.

Insöndringen av melatonin hämmas av ljus och stimuleras av mörker.

Källa: Läkemedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!