Sparbeting att vänta för vårdcentralerna

Restriktivitet för hyrläkare och vid inköp ska rädda vårdcentralerna från mångmiljonunderskott.

Primärvården i Sörmland behöver strama åt utgifterna. På bilden primärvårdschefen Anna Ormegard.

Primärvården i Sörmland behöver strama åt utgifterna. På bilden primärvårdschefen Anna Ormegard.

Foto: TT/Region Sörmland

Sörmland2019-10-29 06:43

Enligt den lagda budgeten ska primärvården i Sörmland omsätta cirka 950 miljoner kronor och nå ett resultat på -5 miljoner kronor i år. Att regionen budgeterat med ett underskott förklaras med att en ny vårdcentral, i centrala Eskilstuna, öppnade under hösten. 

Kvartalsrapporten som presenterades i augusti visade en negativ ackumulerad budgetavvikelse på -13,5 miljoner kronor. När ytterligare en månad bockats av har situationen inte förbättrats.  

Anna Ormegard, divisionschef för primärvården, understryker att prognosen är just en prognos och att det finns flera osäkerhetsfaktorer som kan påverka utfallet i båda riktningarna.  

–Det gäller framför allt för intäktssidan. Nu gör vi en inventering för att se var vi kan strama åt. Beslut om vilka åtgärder som ska vidtas ska tas den här, och nästa vecka, säger hon. 

Enligt divisionschefen är det inte aktuellt med vare sig hyrläkarstopp eller inköpsstopp.

– Däremot försöker vi vara kloka när det gäller inköp och hyrläkare för att klara årets budget.ag tror att alla kommuner och regioner har svårt att klara en hälso- sjukvårdsbudget just nu, säger Anna Ormegard.

Är det inte alltid återhållsamhet som gäller vid inköp och för hyrläkare?

– Jo, och vi har verkligen försökt att hålla en stram rutin hela året men vi har också höga krav på oss att hålla en god tillgänglighet och se till att vi inte har långa väntetider. Vi har verkligen försökt att hålla en linje med största möjliga återhållsamhet och hushållning med resurserna, säger Anna Ormegard.

De hyrläkare som för närvarande finns på regionens 19 vårdcentraler utgör cirka tio procent av den offentliga primärvårdens totala personalkostnad. De har kontrakt som kan sägas upp på en vecka eller en månad. 

Finns det fler besparingsåtgärder som kan bli aktuella?

– Det vet jag inte men vi tittar även på intäkterna från hälsoval, och kontrollerar att vi registrerat alla besök rätt och får de intäkter vi har rätt till.  

Hur kommer återhållsamheten att påverka vårdcentralernas patienter?

– Målet är att det ska påverka patienterna så lite som möjligt, säger divisionschefen.

Anna Ormegard är chef för primärvården.
Anna Ormegard är chef för primärvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!