Pendlare får testa SJ:s nya ersättningstjänst

Är du pendlare och tycker det är krångligt att söka ersättning vid tågförsening? Det vill SJ råda bot på. Nu får resenärer smygtesta en ny tjänst som ska förenkla processen.

"Det har varit väldigt komplicerat och omständligt att ansöka om förseningsersättning", menar Per-Anders Staav, ordförande i föreningen Tim-pendlare.

"Det har varit väldigt komplicerat och omständligt att ansöka om förseningsersättning", menar Per-Anders Staav, ordförande i föreningen Tim-pendlare.

Foto: Tim-pendlare/SJ/Joakim Serrander/Arkivbild

Sörmland2020-10-06 06:48

"Min pendling" är namnet på SJ:s nya pendlartjänst som precis lanserats i appen SJ labs – en testmiljö för nya funktioner, där resenärer kan smygprova, tycka till och ge återkoppling innan funktionen eventuellt lanseras "på riktigt" i SJ:s ordinarie app.

Tjänsten nyttjar telefonens GPS-data och ger därefter ett förslag på vilken resa den tror att man har åkt. När ett förslag på resa har bekräftats av användaren är det möjligt att se om resan är försenad och berättigar till ersättning.

Pendlartjänsten är framtagen i samarbete med föreningen Tim-pendlare, som arbetar för smidigare pendling. I nuläget är den tillgänglig exklusivt för pendlare mellan Örebro och Stockholm, via Västerås eller Eskilstuna.

– Det har varit väldigt komplicerat och omständligt att ansöka om förseningsersättning. Föreningen har i flera år drivit på för att förenkla det, säger Per-Anders Staav, ordförande i föreningen Tim-pendlare.

Med SJ:s vetskap om var och när det varit förseningar menade de att en app skulle kunna matcha den informationen mot platsdata i telefonen och berätta att tåget varit försenat och säga till om resenären har rätt till ersättning.

undefined
Den nya pendlartjänsten frågar först resenären om reseförslaget stämmer. När användaren bekräftat visar appen om en eventuell försening ger rätt till ersättning.

I början av sommaren 2020 hörde SJ till sist av sig till föreningen och ville att de skulle prova tjänsten innan den lanserades i SJ labs.

– Vi försökte hitta pendlare som faktiskt åkte, vilket inte var så lätt. Men den har funkat väldigt bra under de få resor som jag själv gjort, säger han.

Föreningen har också framfört till SJ att tjänsten skulle kunna innebära fler vinster än bara förenklad ersättning vid förseningar.

– Den stora utmaningen är att samhället långsamt håller på att skala upp, fler börjar resa och det blir en fråga att hantera trängsel, säger Per-Anders Staav och fortsätter:

– Då har vi framfört till SJ att om ni hade den här funktionen hos pendlarna, så skulle ni veta vilka tåg de faktiskt åker med och kunna se när resemönstret förändras. Att exempelvis fler börjar åka på den avgång som går klockan 09.01 från Västerås.

Enligt SJ används den insamlade platsinformationen enbart för att förstå hur resenärerna reser, men lämnar inte telefonen och delas inte heller med någon tredje part.

Ni ser inga problem, integritetsmässigt?

– Vi har inte detaljgranskat det i föreningen, men vi vet att SJ har tittat på de frågorna. Vi behöver prata mer om det inom föreningen, säger Staav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!