Vinnaren ska utses senare i höst. Men redan nu kan allmänheten vara med och rösta fram sina favoriter på föreningens lokala Facebookgrupper. Sörmland ingår i den mellansvenska gruppen där de fem bidrag som får flest röster går vidare till huvudtävlingen. I skrivande stund finns två sörmländska bidrag – Eskilstuna stadshus och biskopsgården i Strängnäs – bland de fem i topp. Strax bakom skuggar bland annat hamnkontoret och rådhuset i Nyköping, Roggeborgen i Strängnäs tillsammans med ytterligare drygt 25 sörmländska bidrag.
Tävlingen arrangeras av föreningen Arkitekturupproret som tidigare röstat fram Sveriges vackraste och fulaste städer. Syftet är att få människor att engagera sig mer i sin omgivning, reflektera över vad de gillar och inte gillar och i förlängningen få byggbranschen att ta mer hänsyn till detta.
– Vi vill få igång en diskussion bland vanliga människor – inte bara stadsplanerare och arkitekter – och få dem att öppna ögonen och inse att de kan ha inflytande, säger föreningens ordförande Sigvard Freylander och fortsätter:
– Bevarandefrågan är också viktig. Det rivs fortfarande väldigt mycket vackra byggnader runtom i Sverige. Det finns alltid någon klåfingrig arkitekt eller byggare som vill dit och riva. Kan folk upptäcka det här i tid så finns större chans att rädda dem.
Inger Glimmer Nordangård administrerar den mellansvenska Facebookgruppen och menar att Sörmland sticker ut – både ur negativt och positivt hänseende.
– I Sörmland finns fantastiska pittoreska och välbevarade små pärlor som Mariefred, Trosa, Malmköping och Strängnäs. Men även städer som är otroligt trista och kalla och helt förstörda av rivningar.
Kollegan Ulf Johannisson pekar särskilt ut tre sevärdheter i den mångfacetterade sörmländska bebyggelsen.
– Sörmland har en mycket gammal och rik kultur. En höjdpunkt är träbebyggelsen i centrala Strängnäs som är väldigt gammal och oerhört vacker. En annan är den gamla industribebyggelsen i Eskilstuna med gamla världsberömda företag som Munktell och Assa. En tredje, som kanske inte får vara med i tävlingen, är alla gamla gods, herresäten och slott. Alltsammans sätter en väldigt hög ribba om man ska göra sig gällande i Sörmlands arkitektur.
Bland de byggnader som nominerats i Sörmland och intilliggande län är det nästan uteslutande äldre bebyggelse. Inger Glimmer Nordangård ser det som ett tydligt tecken på vilken typ av byggnader folk i allmänhet uppskattar.
– Våra tidigare tävlingar har, precis som denna, visat att väldigt få modernistiska byggnader och platser klarar sig. Folk tycker oftast att det som är vackrast är det lite äldre och detaljrika med runda former.
Har du någon personlig favoritbyggnad i Sörmland?
– Det finns naturligtvis massor med pärlor. Men jag tror att grejen just i Sörmland kanske inte är specifika byggnader utan stadsmiljön i de här småstadsidyllerna som man mår bra av. På platser som Trosa, Nyköping, Mariefred och Strängnäs har man även byggt för att det nya ska passa med det gamla. Det är något som är värt att lyfta fram.