Läget inom den sörmländska vården är ansträngt.
På torsdagen vårdades 39 personer på sjukhus för covid-19. Nio av dem fick intensivvård. Därmed ligger antalet iva-patienter på samma nivå som i onsdags, medan det totala antalet har gått ner från 42. Samtidigt meddelade Region Sörmland alltså på torsdagen att tre personer med covid-19 avlidit det senaste dygnet. Det handlar om två män och en kvinna, som alla var över 70 år och hade underliggande sjukdomar.
Sedan slutet av oktober pekar kurvorna över antalet patienter som behöver vård för covid-19 i Sörmland åt fel håll. Samtidigt är uppgången inte lika brant som i våras, och man är fortfarande långt ifrån den situation som rådde när det var som värst i april. Då fick närmare 160 sörmlänningar vård för covid-19 samtidigt, och Sörmland var tvunget att be andra regioner om hjälp.
Trots detta är belastningen på vården nu så hög att viss planerad, icke akut vård ställs in. Det meddelade chefsläkare Marie Bennermo vid en pressträff på torsdagen. Till skillnad från i våras är det ordinarie inflödet av patienter, alltså människor som behöver vård av andra orsaker än corona, mer normalt. I våras var det många som inte sökte vård.
Från och med måndag pausas viss vård. Stoppet planeras, som det ser ut nu, att vara i två veckor. Därmed ska regionen säkra tillgången på vårdplatser.
– Det gör vi för att friställa resurser, säger Marie Bennermo.
Hon framhåller samtidigt att det är betydligt mindre vård som ställs in nu, jämfört med i våras. Stoppet påverkar inte primärvården, barn, psykiatri eller screeningverksamhet.
– Vi kommer att följa utvecklingen dagligen och se om vi behöver ha kvar det här eller inte, säger Marie Bennermo.
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo konstaterar att smittan fortfarande ökar i Sörmland. Förra veckan konstaterades 722 fall, och även denna vecka ser det ut som att antalet fall kommer att bli fler.
– Sannolikt ökar det den här veckan och kanske nästa vecka också, säger Signar Mäkitalo.
Därefter hoppas han att kurvan ska plana ut, när effekterna av de hårdare råden och restriktionerna fått fullt genomslag. Men det förutsätter att alla fortsätter att följa råden, understryker smittskyddsläkaren.
Att de skärpta restriktionerna kan få effekt tyder utvecklingen i Uppsala på. Där var man först med att få skärpta lokala råd. Nu tycks smittökningen ha planat ut där.