Uppmaning: Badvakta varandra i sommar

Sommar innebär sol och bad. Men viljan att svalka sig i vattnet syns i statistiken. Antalet drunkningsolyckor skjuter i höjden under sommarmånaderna.

Sörmland2016-07-26 07:59

I början av juni i år drunknade en ung kille vid en badplats i Eskilstuna. Han var där med några vänner och tillsammans lekte de med en boll i vattnet.

Så här beskrevs olyckan i Eskilstuna-Kuriren:

"Enligt vittnen kom en av pojkarna långt ut i ån och fick problem. Vännerna såg hans huvud försvinna under ytan ett par gånger innan han försvann för gott."

Pojken hittades senare av dykare och fördes till sjukhus där han konstaterades avliden.

Olyckan blev en av alla de tragiska händelser som fördes till den drunkningsstatistik som Svenska livräddningssällskapet för.

När alla enskilda fall runt om i landet räknas samman syns en tydlig bild. Det är under sommarmånaderna juni, juli och augusti som allra flest drunkningsolyckor sker.

– Under sommaren badar vi, åker båt och fiskar. Vi rör oss mycket i, vid och på vatten, säger Karin Brand som är generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.

Och antalet drunknade blir fler de år som det är soliga och varma somrar.

– Då är det många som vill vara vid vatten. Det ökar på en gång antalet tillbud och drunknade.

Vad ska man tänka på när man befinner sig på badstranden?

– Badbevaka varandra och ha lite koll runtomkring. Rätt var det är så händer det någonting och då kanske du behöver ingripa.

Barn som inte är simkunniga ska enligt Karin Brand punktmarkeras.

– Du ska ha ögonen på dem hela tiden. Du ska stå i vattnet precis bredvid dem. Även äldre barn som kanske är lagom simkunniga ska du hålla ögonen på.

Den som sitter på badstranden ska hålla koll på vattnet. Samtidigt gäller det att veta vad man ska titta efter, vilka tecknen är på att någon riskerar att drunkna.

– Man kanske bara ser ett ansikte som ligger och guppar vid vattenytan, och så helt plötsligt försvinner det och då är det fara och färde. Eller att man ser någon som simmar och så plötsligt är den borta.

För plaskande, sprattlande armar och skrik på hjälp som man kanske ser i filmer stämmer inte överens med verklighetens drunkningstillbud.

– Det är inga dramatiska scener som utspelar sig när någon håller på att drunkna. Det finns ett gammalt "hjälp-mig-tecken", att man ska försöka lyfta armarna och vifta på hjälp. Men den som är i ett utsatt läge orkar inte det, det primära för den är att försöka hålla igång andningen.

Hur bråttom är det när någon hamnar under vatten?

– Det är väldigt bråttom. Den som hamnar under vatten börjar andas in vatten i lungorna och då går det ganska fort.

Det gäller enligt Karin Brand att snabbt få upp personen på land och blåsa in luft så att vattnet kommer ut. Och sedan sätta igång med HLR, 30 hjärtkompressioner och två inblås. Samtidigt ska någon se till att slå larm till 112.

– Se till att larma snabbt. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Det kan dock vara svårt att hitta en person som hamnat under vatten. Grumliga vatten gör att det är svårt att se, strömmar gör att personen kanske inte alls befinner sig där du tror att den ska vara.

– Då får man bilda en skallgångskedja, från land och ut i vattnet, och hoppas att man hittar personen.

För oavsett så är det viktigt att få upp personen.

– Man kan rädda människor som varit under vatten, inte jättelänge, men... Hoppet är det sista man ska ge upp.

Redan nu ser 2016 ut att bli ett dystert år i Svenska livräddningssällskapets statistik. Under årets första sex månader drunknade 61 personer, att jämföra med 40 under samma period förra året eller 52 året dessförinnan.

61 personer är det högsta antalet drunknade under årets första sex månader på hela 2000-talet.

– Vi har med oss 17 omkomna genom olika drunkningsolyckor från vintern, januari och februari. Det är ovanligt högt. Och då har vi mycket kvar av sommaren och vi vet att det kan sticka iväg. Så det ser inte så bra ut totalt för året. Verkligen inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om