Vilt ökar i länet: "Händerna är bakbundna"

För många gäss skapar problem. Det menar Jägareförbundet. "Gässen påverkar både lantbruket och städerna", säger jaktvårdskonsulent Matilda Söderquist.

Grågåsen ökar kraftigt i Sörmland.  Enligt Jägareförbundet har antalet tredubblats bara under det senaste året.

Grågåsen ökar kraftigt i Sörmland. Enligt Jägareförbundet har antalet tredubblats bara under det senaste året.

Foto: Ørn E. Borgen

Sörmland2020-12-10 06:30

Vid Jägareförbundet i Sörmlands senaste kartläggning har man sett att avskjutningen av grågås ökat kraftigt i länet.

– Gässen påverkar både lantbruket och städerna. De kan häcka vid parker i städer och vid badplatser. Många kommunjägare har problem med både grågäss och vitkindad gås. De kan utgöra en sanitär olägenhet och även vara aggressiva när de har ungar, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Sörmland.

Fågeldirektivet, som är ett EU-direktiv, utgår från att bevara fågelarter när det kommer till skydd, skötsel och kontroll av dem. Det gör det svårare att lösa problemet. 

– Händerna är ganska bakbundna på grund av de starka direktiven från EU. I Sverige har vi skyddsjakt på den vitkindade gåsen då den finns vid fält med oskördad gröda. Det bästa vore att ha allmän jakttid på den vitkindade gåsen så att man kan förvalta den alltmer växande populationen.

Under förra året sköts tre gånger så många grågäss som året innan.

– Det finns ingen tradition på gåsjakt, men här börjar vi lära oss och jag hoppas att den här avskjutningen kan påvisa en trend. Det behövs en ökad avskjutning eftersom olika gåsräkningar visar att populationen ökar dramatiskt. 

I samma statistik kan man också konstatera att älgavskjutningen, i motsats till grågåsen, har minskat. Det har i sin tur lett till att man för ett par år sedan höjde fällavgifterna.

– Förut låg fällavgifterna på drygt 1 200 kronor för en vuxen, och 400 kronor för en kalv. Nu är de högre för att täcka utgifterna som finns inom förvaltningen. 

– Det man kan göra för att gynna älgarna i länet är att se till att det finns gott om foder i skogen. För att göra det behöver man anpassa skogsbruket. Man behöver också minska mängden av annat klövvilt – särskilt dovvilt.

För vildsvin såg man en kraftig nedgång 2019, men under 2020 kan man konstatera att avskjutningen återigen ökar. Sedan 2010 har avskjutningen av dovvilt ökat hela tiden, från att vara 3 500 stycken, 2010, till att i år ligga strax under 9 000.

– För dovvilt ser vi en stadig ökning i avskjutning. I vissa områden ser man att det finns problem och där behöver vi skjuta ännu fler för att komma till en balanserad nivå. Med vildsvin är det svårare eftersom de inte bara får en unge per år, utan antalet varierar mycket beroende på tillgång på mat och miljöförhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!