Peppande träning med världens bästa skidåkare

Längdskidåkning är hett – och hårt. Fråga bara de lyckliga utövarna som tog chansen att träna med mästaren Johan Olsson i onsdags kväll.

Intresset från stadens längdåkningsklubbar var stort när chansen gavs att få träna tillsammans med skidikonen Johan Olsson i Vilsta på onsdagskvällen.

Intresset från stadens längdåkningsklubbar var stort när chansen gavs att få träna tillsammans med skidikonen Johan Olsson i Vilsta på onsdagskvällen.

Foto: Joakim Serrander

Sport2019-11-28 20:23

Intresset för längdskidor rider på en våg av popularitet. På onsdagskvällen skruvades tempen upp ytterligare när landslagstränaren och tidigare världsmästaren Johan Olsson bjöds in att träna stadens längdklubbar.

– Det här är det största som hänt i längdåkningssammanhang sedan Gunde Svan kom hit och landade med helikopter, i samband med Svealandsmästerskapen 1986, utbrister TSK-profilen Göran Karlsson och sneglar mot den dubbla OS-medaljören och världsmästaren.

Efter att under dagen hållit två fullsatta föreläsningar i mental träning för medarbetare på Volvo CE i Eskilstuna förlängde Johan Olsson sin arbetsdag med ett inspirerande träningspass i Vilsta.

– Vi bjöd in skidåkare från Ärla, Hällby och Tunafors till ett fyspass med världens bästa skidåkare. Det är fantastiskt kul att han ställer upp och väldigt inspirerande, säger Arvid Rinaldo som passande nog är ordförande i Volvos fritidssektion och ungdomsledare i TSK.

Efter samling vid raststugan bär det iväg med språngmarsch till elljusspårets första stigning. Efter att Johan Olsson visat hur man "väcker" kroppen och aktiverar musklerna vidtar olika övningar för att maximera resultatet av träningen.

– Det är lätt att man kör på i samma mönster och det är viktigt att få bekräftat att man tränar på rätt sätt. Det kan Johan Olsson hjälpa till med samtidigt som han triggar oss att ta ett steg till, säger Arvid Rinaldo.

Johan Olsson betar raskt av uppförslutningen i spänstiga stilar som "sprätt" och "älghufs". Det är bara snön och skidorna som saknas för att kunna visualisera ett ryck i Faluns mördarbacke.

– Det här var ett fantastiskt gäng och jag behövde inte ta ut mig själv – det gjorde dom bra själva, berömmer Johan Olsson efter 90 minuters träningsglädje.

Han gillar att kunna vara med och sporra en klubb och försöker komma ut på aktiviteter som onsdagens så ofta han kan.

– Det här är stor nostalgi för mig. Elljusspår och träning i grupp, där alla har möjlighet att ta ut sig. Man gör något tillsammans och kommer hem med en skön känsla i kroppen. 

Johan Olsson poängterar idén med att kunna köra fysträning tillsammans, även om man individuellt befinner sig på olika nivåer.

– Det ger en skön mental effekt att få ut maximalt av ett träningspass. Det är från sådana här förutsättningar jag är sprungen och det känns bra att kunna ge tillbaka till sporten som jag älskar.

Tunaforstrion Alexander Junker, Göran Karlsson och Arvid Rinaldo var mycket glada över att ha Johan Olsson på plats.
Tunaforstrion Alexander Junker, Göran Karlsson och Arvid Rinaldo var mycket glada över att ha Johan Olsson på plats.
Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!