Ministern besökte vingård : "Väldigt viktigt för landsbygden"

På onsdagsmorgonen kom nyheten att regeringen vill införa gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Några timmar senare besökte landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) Selaöns vingård. "Vi är oerhört glada", säger vingårdsägaren Lena Björkman Magnergård, angående regeringens förslag.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte under onsdagen Selaöns vingård som drivs av Lena Björkman Magnergård och Erik Björkman.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte under onsdagen Selaöns vingård som drivs av Lena Björkman Magnergård och Erik Björkman.

Foto: Anna Hübsch

Stallarholmen2024-06-05 16:06

Statsminister Ulf Kristersson höll på onsdagsmorgonen presskonferens där han med flera berättade om regeringens förslag att tillåta gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker. Förslaget kan börja gälla första halvåret 2025.

Selaöns vingård startade man sin odling 2018 och har 800 vinstockar. Vingården är så ny att företagets vin ännu varken finns på Systembolaget eller restauranger.

– Vi har blivit kommersiella först i år. Vi har inriktat oss på förbokade besök där vi visar vingården och besökarna får smaka på vin tillsammans med tilltugg. Men förslaget i dag innebär att de som kommer hit och besöker oss kan köpa med sig ett par flaskor vin hem, berättar Erik Björkman.

undefined
Erik Björkman, Selaöns vingård, visar odlingen. Vingården har 800 stockar.

Han driver vingården tillsammans med sin fru Lena Björkman Magnergård som också sitter i styrelsen för branschorganisationen Svenskt vin.

– Vi är oerhört glada så klart men ganska tagna på sängen. Efter 15 års utredning höll vi nästan på att ge upp hoppet. Förslaget är inget som påverkar vår försäljning för det är inte svårt att sälja svenskt vin till restauranger. Men gårdsförsäljning ger en glimt av utbudet som finns, säger Lena Björkman Magnergård.

undefined
Lena Björkman Magnergård, Selaöns Vingård fick på onsdagen besök av landsbygdsminister Peter Kullgren. "Efter 15 års utredning höll vi nästan på att ge upp hoppet", säger Lena Björkman Magnergård om förslaget om gårdsförsäljning.

Tidningen har också pratat med Pomologik i Åkers styckebruk, som framförallt producerar hantverksmässigt tillverkad cider men också andra drycker.

– I stort är det jättebra om gårdsförsäljning äntligen genomförs. Men det är ett väldigt stort problem om hela monopolet i Sverige håller på att luckras upp. Om Systembolaget försvinner skulle hantverksbryggeriernas största försäljningskanal försvinna. Men om gårdsförsäljningen sker i samklang med Systembolaget är det jättebra, säger Patrik Svensk, vd på Pomologik.

Patrik Svensk menar att det finns en annan fråga som skulle påverka de småskaliga producenterna mycket mer.

– Vi tycker att en differentierad alkoholskatt är en betydligt viktigare fråga. För att utjämna konkurrensvillkoren mellan små och stora producenter tillåter EU i dag enskilda medlemsländer att sänka skatten på öl och cider som produceras i mindre mängder av små oberoende producenter. Samtliga EU:s medlemsländer samt Norge och Storbritannien använder sig av denna möjlighet förutom Sverige och Spanien.

undefined
Patrik Svensk och Johan Sjöstedt, Pomologik, på Åkers krutbruk. "Gårdsförsäljningen innebär att vi skulle kunna ha visning av bergrummen och samtidigt sälja våra drycker", säger Patrik Svensk. Företagets cider lagras delvis i bergrum.

Tillbaka till Selaöns vingård dit landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kom vid lunchtid på onsdagen.

Hur kommer förslaget om gårdsförsäljning att påverka Systembolagets monopol?

– Inte alls är ambitionen och det är på det sättet som vi har arbetat fram det här förslaget också, säger Peter Kullgren.

Men vad gör ni om man på EU-nivå säger att gårdsförsäljningen påverkar monopolet?

– Man kan alltid vara hypotetisk men vi har med vår rättsliga expertis lagt ett förslag som vi bedömer kommer att gå igenom.

Han fortsätter:

– Jag tror att det här förslaget är väldigt viktigt för landsbygden och för de hantverksmässiga tillverkarna av alkoholhaltiga drycker. Det fullbordar besöket om man kan ta med något hem av det man har köpt en provning av.

Tittar regeringen något på differentierad alkoholskatt, som finns i de flesta andra EU-länderna?

– Vi har inte något sådant förslag på bordet nu men jag vet att många ifrån branschen lyfter det. Det är något som vi diskuterar i budgetprocesserna men det är inget som vi har aviserat än så länge.

Karta: Selaöns vingård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!