Här hänger merparten av rekordskörden kvar på plantorna

Jordgubbsboom råder. I butikerna lyser reaskyltarna lika röda som bären och på Kilfröslunda gård räknar Anders Norlén med rekordskörd – varav merparten just nu ruttnar bort.

Värmen har satt fart på jordgubbarna och i takt med att produktionen ökar sjunker priserna. På Kilfröslunda gård blir stora delar av skörden oplockad. ”Vi har ju valt självplock och att plötsligt få tag på personal är inte möjligt, inte minst ekonomiskt”, säger Anders Norlén.

Värmen har satt fart på jordgubbarna och i takt med att produktionen ökar sjunker priserna. På Kilfröslunda gård blir stora delar av skörden oplockad. ”Vi har ju valt självplock och att plötsligt få tag på personal är inte möjligt, inte minst ekonomiskt”, säger Anders Norlén.

Foto: Privat

Stallarholmen2021-07-02 06:45

En kall vår med frostnätter gav årets svenska jordgubbar en trög start – och priser på runt 100 kronor litern till nationaldagen. Sedan sköljde värmen in och de röda bären tog fart, med en formidabel explosion kring midsommar.

Ett överflöd av mogna jordgubbar ger priser därefter. Häromdagen sålde en mataffär i kommunen 15 lådor svenska jordgubbar för 150 kronor. Ordinarie pris per låda på ungefär ett halvt kilo: 49.90.

– 15 lådor för 150 kronor. Det är inte ens vad det kostar oss att producera jordgubbarna. Vi tar 90 kronor per kilo de fem första kilona, sedan 80 kronor upp till tio kilo. Fast våra jordgubbar går inte riktigt att jämföra med de i butikerna, det är inte priset vi konkurrerar med.

undefined
"Osäkerheten kring vilka kvantiteter man säljer på självplock får man väga upp med ett högre pris. Vi ser att självplock ökar igen, men det är inte som på 70- och 80-talet eftersom få gör egen sylt och saft nu", säger Marcus Söderlind på LRF trädgård.

Det säger Anders Norlén på Kilfröslunda gård på Selaön, kommunens enda storskaliga odlare med enbart självplock. Läget är bitterljuvt just nu. Plantorna dignar av rött – samtidigt som bara var tredje jordgubbe blir uppäten.

– Det är värmen. Allt mognar nu. Allt. Samtidigt vill inte folk plocka själva i värmen och prismässigt kan vi inte tävla med de skånska jordgubbarna i butik. Det var bra fram till midsommar – nu ruttnar tonvis bort varje vecka.

Anders Norlén beräknar matsvinnet, för det är så han ser det, till ungefär 70 procent av produktionen.

Vad innebär det ekonomiskt?

– Det får vi se. Visst, alla väljer ju själva vad de vill odla och hur mycket, men det är tråkigt att se så mycket gå till spillo. Jag tror också att folk kanske inte vet att vi finns. Vi har inte annonserat så mycket, säger Anders Norlén lite självkritiskt. 

undefined
"Jordgubbens dag är en aktivitet som Bärfrämjandet håller igång, sedan är det ju upp till varje odlare om de vill uppmärksamma jordgubben med aktiviteter på gården eller sociala medier", säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF trädgård och själv odlare av bland annat jordgubbar.

Marcus Söderlind, ordförande i LRF Trädgård, bekräftar bilden av ett överflöd av – billiga – jordgubbar just nu.

– Plockningen är i full gång och ingen produkt är så mycket styrd av tillgång och efterfrågan, timme för timme, som jordgubbar. 

Hur ser trenden ut med självplock?

– För tio år sedan var analysen att självplock skulle dö ut, men nu ser vi att det ökar lite igen. Det är inte som på 70- och 80-talet när folk plockade bagageluckan full och frös in, men flera odlare säger att de har mer kunder nu än för tio år sedan. Det är ju jätteroligt om folk hittar ut till sina lokala odlare.

Och på Kilsfrölunda gård håller Anders Norlén ändå modet uppe. Skörden blir som sagt gigantisk.

– Och på lördag är det jordgubbens dag. Förhoppningsvis hittar fler hit då, säger han och skrattar.

Morrarö odlingar firar också jordgubbens dag 3-4 juli, med öppen gårdsbutik och egna Krav-bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!