– De hörde av sig för något år sedan för första gången egentligen, men nu för tre veckor sedan kom mejlet om att de ville köpa, berättar Anders Norlén som driver Kilfröslunda gård.
Mitt i odlingsrummet står det en ställning med tre våningar. På vardera våning ett lager med jord, och fullt med små svampar som tittar ut.
I rummet är det prick 20 grader och 100 procents luftfuktighet. Det perfekta klimatet för att champinjonerna ska växa. Och växer gör det.
– De dubblas i storlek varje dag, säger Anders Norlén och förklarar att han kan producera upp till 200 kilo champinjoner på en vecka.
Här odlas de champinjoner som under vecka 6 bland annat kommer serveras i kommunens kök, runt om i skolor, på boenden och på förskolor.
– Jag har inte fått in alla beställningar ännu, men just nu är vi uppe i en 80 kilo ungefär så det är ganska mycket champinjoner, säger Peter Hudatzky, enhetschef med ansvar för inköpet.
Idén fick han när han såg att det stod svampsoppa på menyn för kommunens kök i februari.
– Så tänkte jag att varför inte köpa champinjonerna ifrån honom istället för Menigo som är vår grossist. Champinjonerna skördas en eller två dagar innan vi får in dem i köket.
– Varför ska man köpa någon annanstans när vi har Anders ute på Selaön?
I kommunens måltidspolitiska program från 2021 framgår det att andelen inköpta lokalt producerade livsmedel som bidrar till kommunens miljö- och klimatmål ska ökas successivt.
Enligt måltidschefen Karin Lundell är detta ett bra exempel på hur de ska arbeta.
– Det handlar om att försöka jobba med biologisk mångfald i vårt närområde och också kunna bidra till näringslivet i vår kommun.
– Våra kockar är otroligt glada när de får jobba med bra och lokala råvaror.
Blir det dyrt att handla maten lokalt istället för från er grossist?
– Det är klart att vi inte har råd att handla all vår mat på det här viset, men det mervärde som vi får gör att vi kan prata om maten när den serveras på borden och visa att det finns bra lokal mat.
För Anders Norlén på Kilfröslunda gård är det ett bra sätt att kunna sälja sina varor. Till vardags säljer han annars mycket på Reko-utlämningar i närområdet, ungefär fyra kvällar i veckan. Men det räcker inte alltid. I början av året var han tvungen att kompostera nästan 300 liter champinjoner.
– Vi har en viss överproduktion fortfarande. Det är tråkigt när de behöver slängas, säger han.