Löfte om bidrag för ren solel kan utebli

Per och Gun Andersson satsade drygt 200 000 kronor på solpaneler på sitt villatak. Staten lovar 35 procent av investeringen tillbaka. Men i Sörmland är pengarna slut – paret Andersson känner sig lurade.

JH-solceller-20140602-1.jpg

JH-solceller-20140602-1.jpg

Foto:

Stallarholmen2014-06-12 20:00

Per Andersson knappar på det digitala räkneverk som mäter elförbrukningen i hans hem.

– Vi installerade systemet i juni förra året. Det kommer att hinna bli ungefär 9 000 kilowattimmar på ett år. Jag tror att det behövs ungefär 9 500 kilowattimmar för att vi ska bli självförsörjande, säger han.

Tidigare värmdes villan och vattnet upp med vattenburen el. Per Andersson bläddrar bland sina elräkningar och letar fram den som visar kostnaden för maj förra året, sista månaden med elvärme. Förbrukningen kostade 493 kronor. Det är den summan paret nu slipper, nätavgiften på närmare 550 kronor i månaden måste de fortfarande betala.

– Jag köper el från november till och med februari. Resten av året levererar vi ut på nätet och får betalt för det.

Att installera solpaneler på sydsidan av sadeltaket till villan på Täktvägen i Stallarholmen, blev av efter viss tvekan.

– Man undrade om det var värt det i vår ålder. Men vi har alltid varit miljönissar. Vi har samlat in vårt organiska hushållsavfall och haft kompost i 30 år. Det kändes bra att skaffa solpaneler. Det finns väl inget miljövänligare tror jag, säger Per Andersson.

På frågan om vad panelerna kostade svarar han 203 000 kronor inklusive montering av Stallarholmsföretaget Energiengagemang. Men en del av notan, 35 procent, har staten lovat att betala. Regeringen satte av 210 miljoner kronor till bidrag för utbyggnaden av solceller under åren 2013 -2016. Men ansökningarna strömmar in och redan under år 2013 fördelades 107,5 miljoner kronor ut på de olika länen. Sörmland fick 6 063 718 kronor.

Paret Andersson skickade snabbt in sin ansökan för att få sin plats i kön. Deras tur har ännu inte kommit.

– Vi har väntat ett år på bidraget och nu säger man att vi möjligen får pengarna år 2015. Jag har en bekant här i Stallarholmen som också väntar på pengarna.

Investeringen av solpanelerna ska enligt kalkylen ha betalat sig efter 8-10 år. Men för att det ska bli verklighet behövs statsbidraget, utan det kommer det dröja ytterligare några år innan elbesparingen har finansierat investeringen.

Per Andersson visste att det var kö på bidragspengarna men nu är han inte längre säker på att det blir något överhuvudtaget.

– Nu får staten in fler ansökningar än man hade trott. Då får man väl skjuta till mer pengar. Du märkte ju inför EU-valet hur alla politiker plötsligt pratade om miljön. Men gör något åt saken då! Ministern Anna-Karin Hatt lovar runt men håller tunt.

Ett annat alternativ för paret Andersson vore att ansöka om rotbidrag, det vill säga att få tillbaka hälften av arbetskostnaderna för att installera solpanelerna.

– Rot ger mycket mindre pengar, arbetskostnaden var bara 18 000 kronor. Jag väntar och utgår från att staten uppfyller sina löften. Det är det enda anständiga, säger Per Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om