"Ska något hända innan trafiken tas på allvar?"

Flera Stallarholmsbor höjer nu rösterna för säkrare trafikmiljö. Den raka Strängnäsvägen som skär rakt igenom orten inbjuder till tunga fötter på gasen. Myndigheter motsätter sig hastighetsdämpande åtgärder.

Stallarholmstrafik 2JH.jpg

Stallarholmstrafik 2JH.jpg

Foto:

Stallarholmen2014-06-25 06:00

– Strängnäsvägen går som en autostrada rakt igenom samhället. Sedan är skolan byggd på fel sida av vägen så i princip alla barn måste korsa Strängnäsvägen. Det blir som ett getingbo varje morgon runt skolan, säger Åsa Törnlund, Stallarholmsbo och trebarnsmamma.

Hon berättar att hon har försökt att påverka trafiksituationen i sin hemort i närmare tio år. Resultatet är snålt, men en gångväg på en sida av Strängnäsvägen har trots allt blivit till. Gångvägen används av de yngsta skolbarnen samt förskolebarn när de går från skolan till Skolskogen några hundra meter bort.

Men barnen måste fortfarande korsa Strängnäsvägen. Där är trafiktakten för hög, fastslår Åsa Törnlund, och fyller på kaffekoppen där hon sitter på Printz bageri i Gula industrihuset.

De vägavsmalnande betongöar som har utplacerats på Strängnäsvägen räcker inte menar Törnlund. Hon får medhåll från övriga kring cafébordet; Arvid Törnlund, 10 år, som börjar i femte klass i höst, Torsten Resar Stallarholmsbo samt Bengt Karlsson, Stallarholmsbo och ordförande i områdesstyrelsen. Samtliga vill att Strängnäs kommun tar trafiken på allvar. De försök som har gjorts via medborgarförslag samt mejl och telefonsamtal till ansvariga tjänstemän och politiker har inte gett resultat. Både Trafikverket och Strängnäs kommun motsätter sig Trafikdämpande åtgärder. En tjänsteman vid Strängnäs kommun svarade att det är polisens sak att bevaka att hastighetsgränserna efterlevs.

– Ska något behöva hända innan de tar trafiken på allvar, frågar Torsten Resar.

Det är kommunen som bör ta helhetsansvar för trafiksäkerheten enligt Trafikverkets handbok: Den trafiksäkra staden.

Samtidigt är det inte säkert att alla Stallarholmsbor står bakom kraven på hastighetsdämpande åtgärder. Många som bor ute på Selaön vill ha snabb passage genom tätorten och är kanske inte alltid intresserade av att lätta på gasen.

Vad är det ni här runt bordet vill?

– Vi vill ha en säkrare trafiksituation. De flesta bilister kör alldeles för fort och håller inte hastighetsbegränsningen, säger Torsten Resar.

Vad kan Strängnäs kommun göra åt den saken?

– Det ska räcka med att vi som bor här påtalar saken. Det är Strängnäs kommun som ska lösa problemet, hur är upp till den, vi ska inte behöva komma med en lösning, säger Torsten Resar.

Förslag har lämnats in om hastighetsdämpande åtgärder som avsmalning av vägen, blomlådor och en rondell. Det finns även krav på att flytta hastighetsskyltarna längre bort från tätorten så att bilisterna har lägre hastigheter när de åker in i den täta bebyggelsen.

Strängnäsvägen in i Stallarholmen går från att vara 70-väg till att bli 40-väg en bit utanför det tätbebyggda samhället. Vid skolan är det 30 kilometer i timmen som är högsta tillåtna hastighet. Torsten Resar berättar att bilister på väg ut ur Stallarholmen ser 70-skyltarna ett gott stycke framför sig på vägen och börjar gasa långt innan de är ute ur tätorten. Bilister på väg till Stallarholmen bromsar inte in utan rullar in från 70-vägen i hög hastighet trots att hastighetsbegränsningen sänks till 40 och sedan 30. Resultatet blir att bilar från båda håll i för hög fart passerar övergångsställen där skolbarnen korsar vägen.

– En annan sak som förvärrar situationen är alla föräldrar som skjutsar sina barn till skolan. Det blir fler bilar vilket är en säkerhetsrisk för alla barn som inte får skjuts till skolan, säger Torsten Resar.

Även Bengt Karlsson, vittnar om att kampen för en säkrare trafiksituation i Stallarholmen inte tas på allvar. Varken från Strängnäs kommun men framför allt inte av Trafikverket som ibland inte ens svarar när områdesstyrelsen hör av sig kring trafikfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om