Snabba ryck när Stefan Pakh gjorde insatser för Ukraina

"För mig var det självklart att göra en insats." Stefan Pakh är tillbaka på hemmaplan efter en tre dagar lång tur till östra Polen. Där lämnade han förnödenheter till krigets Ukraina. Och minibussen var inte tom på vägen hem. I stället hjälpte han två familjer att ta sig till Sverige.

Stefan Pakh är hemma i Stallarholmen efter en snabb insats för Ukraina. Minibussen lastades med bland annat sovsäckar, liggunderlag, stormkök, varma kläder, hygienkit och första-förband.

Stefan Pakh är hemma i Stallarholmen efter en snabb insats för Ukraina. Minibussen lastades med bland annat sovsäckar, liggunderlag, stormkök, varma kläder, hygienkit och första-förband.

Foto: Lars Kilström

Stallarholmen2022-03-07 20:47

Kriget i Ukraina

– Nu finns den ena familjen i Sigtunatrakten och den andra på västkusten, de åkte med en annan färja, säger Stefan Pakh.

I stort sett samtidigt som Ryssland invaderade Ukraina bestämde sig Stallarholmsbon för att dra igång en insamling.

– Den 25 februari var allting förberett, jag hade gjort min research, tre dagar senare var bilen full och den 3 mars gav jag mig iväg med en god vän.

– Människor hade skänkt så mycket att vi även kunde skicka förnödenheter med en ung Strängnästjej som tillsammans med sin pojkvän gjorde en liknande resa dagen efter oss, säger Stefan Pakh som vill poängtera att hans hustru Åsa Pakh har gjort ett stort arbete hemmavid.

Genom sin ungerska far har Stefan Pakh starka kopplingar till Östeuropa.

– Jag minns när vi ordnade hjälpsändningar till Polen i samband med Solidaritets genombrott kring 1980 (fackorganisation, redaktionens anmärkning). Nu vill jag betona hur hjälpsamma många Strängnäsbor har varit. Vi fick ihop mycket saker som kan göra skillnad där.

I fredags åkte han de cirka 70 milen från hamnstaden Gdansk till en mindre plats, en så kallad service point, nära ukrainska gränsen där lasten lossades.

– Jag är väldigt imponerad över organisationen där nere, hur snabbt allting har gått.

undefined
Sovsäckar i massor fanns med i transporten från Stallarholmen till gränstrakterna Polen/Ukraina.

Planen var att han på samma plats skulle sammanstråla med två ukrainska familjer på flykt. Men den ena föredrog att stanna i Polen för att vara närmare hemlandet.

– Då gjorde jag en efterlysning på Facebook om att jag hade lediga platser i bilen och att vi skulle övernatta i Warszawa. Jag fick napp efter bara fem minuter.

Det hela utmynnade i att en familj reste Gdansk–Karlskrona medan den andra följde med Stefan Pakh och hans kamrat på nattfärjan mot Nynäshamn.

– Jag hade förbokat en hytt som familjen fick disponera. Det var en mamma med tre barn.

Hur klarade ni språket?

– Alla kunde lite engelska. Av de familjer jag kom i kontakt med blev jag så imponerad av att kvinnorna nästan direkt frågade när de kunde få börja jobba i Sverige.

Hur var det att färdas i Polen?

– Jag kände ingen stress kopplad till situationen. Men det var väldigt mycket människor i rörelse. Varenda rastplats efter vägarna var full.

Inom tre veckor hoppas Stefan Pakh kunna göra en ny resa.

Maxim och Dennis, i bakgrunden, ingick i en av de två ukrainska familjer som Stefan Pahk hjälpte att komma från Polen till Sverige.
Maxim och Dennis, i bakgrunden, ingick i en av de två ukrainska familjer som Stefan Pahk hjälpte att komma från Polen till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!