Succé för nystartade Reko-ringen

Den nystartade Reko-ringen i Stallarholmen är en lyckad satsning. Intresset har varit stort såväl från konsumenter som producenter, som kan sälja utan mellanhänder. "Att låta andra tjäna pengar på oss är vi lite trötta på."

Anita Näsström från Sala, till vänster i bild, sålde kött till Cecilia Berelin, som står bredvid.

Anita Näsström från Sala, till vänster i bild, sålde kött till Cecilia Berelin, som står bredvid.

Foto: Anna Hübsch

Stallarholmen2020-10-10 07:02

Strax innan klockan sex en torsdagskväll är det ganska tomt bakom Gula industrihuset i Stallarholmen. Men på några minuter strömmar både lokala matproducenter och kunder till platsen. Snart har parkeringen förvandlats till en marknad där kött, grönsaker, honung, olivolja med mera byter ägare.

– Det här är väldigt trevligt. Jag äter ganska mycket kött och då känns det bra att handla från lokala producenter. Jag har ett stort matintresse och då är det kul att köpa bra råvaror, säger Cecilia Berelin, en av kunderna.

"Torghandeln" varannan torsdag sker genom Reko-ringen Stallarholmen. I Reko handlar konsumenterna direkt av matproducenterna utan mellanhänder. Kunderna bokar sina varor via en Facebook-grupp och betalar i förskott.

Reko-ringen i Stallarholmen startades så sent som i maj och har blivit uppskattad av både producenter och konsumenter.

– Det har gått jättebra. Det kommer 40–50 kunder per gång, säger Inger Carlsson, en av gruppens administratörer.

Trodde ni att satsningen skulle bli så lyckad?

– Vi hoppades det för det ligger i tiden. Intresset för Reko-ringar har ökat i hela landet.

Varför, tror du, att intresset för Reko är stort?

– Jag tror att det delvis är en miljöaspekt att folk vill ha lokalproducerad mat som inte har fraktats runt. Det beror nog också på det stora matintresse som finns i samhället i dag. Jag tror att många även är intresserade av var maten kommer ifrån och hur den är producerad, säger Inger Carlsson.

Kungsberg gård, på Fogdön, säljer sina varor i den egna gårdsbutiken men också genom Reko-ringar. De är med i sju stycken på olika orter i Sörmland samt Stockholm, även om de inte deltar i varje utlämning på platserna.

– Reko ökar möjligheten för oss att få det att gå runt. Det som är bra med Reko är att det inte finns några mellanhänder. Här kan vi tjäna bättre på vår egen produktion. Att låta andra tjäna pengar på oss är vi lite trötta på, säger Caroline Parnéus, Kungsberg gård.

För Eva Skoog, från Skoogs bigårdar, har den nya säljkanalen också betytt mycket.

– Reko har ökat min försäljning på ett enkelt sätt, säger hon.

Lika snabbt som säljare och köpare dök upp på platsen, försvinner de. Många av matproducenterna kör vidare till grannorten där nya kunder väntar klockan sju, i Reko-ringen Mariefred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!