Migrationsverket gjorde rätt som diskvalificerade bolaget Pro nordic educations anbud, när myndigheten skulle upphandla tillfälliga boenden för personer som söker asyl i Sverige. Det framgår av den dom som förvaltningsrätten i Linköping meddelade i måndags.
— Jag är besviken. Vi har precis fått beskedet så jag vet inte vad vi kommer fram till för slutsats. Men troligtvis kommer vi inte att överklaga, säger Bo Nilsson som är delägare i Pro nordic.
Anledningen till att Pro nordic uteslöts ur processen var att bolaget inte uppfyllde alla krav som Migrationsverket ställde. Det är kommunägda Strängnäs fastighets AB som äger tidigare Selaöhemmet, som Pro nordic ville öppna asylboende i. Det fanns en överenskommelse mellan de två bolagen om att Pro nordic skulle få hyra fastigheten av SFAB, om bolaget fick ett tilldelningsbeslut från Migrationsverket. Men när Pro nordic lämnade in sitt anbud bifogades inte något hyreskontrakt eller annat dokument som visade att bolaget skulle ha tillgång till lokalerna.
Pro nordic tog fasta på en formulering i förfrågningsunderlaget, där det står att "hyreskontrakt ska uppvisas på begäran av Migrationsverket". Men Migrationsverket menar att den formuleringen inte har med saken att göra, och att den inte påverkar kravet på att lämna in styrkande handlingar. Förvaltningsrätten ger Migrationsverket rätt i detta, och skriver i sin dom att det tydligt framgår att någon typ av handling skulle ha skickats med.
Bolaget ville komplettera sin ansökan i efterhand, men Migrationsverket valde att inte beakta kompletteringen. Även här ställer sig rätten bakom myndigheten; det hade varit att behandla Pro nordic annorlunda än övriga som lämnat anbud.
Det var för att få Migrationsverkets upphandling överprövad som Pro nordic vände sig till förvaltningsrätten. Enligt bolaget var det fel att göra upphandlingen genom så kallat förenklat förfarande, eftersom den omfattar större summor pengar än förenklade upphandlingar tillåter. Men Migrationsverket och förvaltningsrätten lutar sig mot en bilaga till lagen om offentlig upphandling, som medger att den här typen av upphandling kan göras på ett förenklat sätt. Därmed avslås Pro nordics ansökan om överprövning.
Vad som händer med tidigare Selaöhemmet är en fråga som kan få svar i slutet av mars, just nu genomförs en marknadsundersökning. Att byggnaden skulle användas som asylboende framöver är "troligen inte aktuellt", enligt SFAB:s vd Lars Keyser.
— Huvudinriktningen är nu att vi tänker oss fastigheten som trygghetsboende eller liknande. Hur stora eller små lägenheterna kan vara och hur mycket man kan vara beredd att betala i hyra är något som undersökningen ska visa, säger han.