Det var i februari 2015 som klasskamraterna Iben Bommelin och Josefine Eklund bestämde sig för att börja göra egna poddradioprogram. De hade båda lyssnat på olika poddar under en tid, men kände att det saknades en för deras målgrupp.
– Vi tänkte att det vore kul att göra en skolpodd, det saknade vi. En podd om livet på och utanför gymnasiet, säger Josefin Eklund.
Ingen av dem hade gjort något likande tidigare så först fick de lära sig ljudredigering och skaffa en blogg att ladda upp avsnitten på. De valde att kalla podden för Europapodden, eftersom de går på Europaskolan Strängnäs.
– Det är inte bara elever på vår skola som är målgruppen. Europaskolan är inte så olik andra skolor, säger Josefine Eklund.
Hon får medhåll från Iben Bommelin.
– Vår podd handlar om livet ur en gymnasieelevs perspektiv, säger hon.
Det första avsnittet blev klart i mars. Det tog ett par försök innan det blev bra. De berättar att det var svårt att vänja sig vid ljudet av sin egen röst, men att de vande sig fort. I början spelade de in med hjälp av en mobiltelefon, men ganska snart insåg de att det krävdes en bättre utrustning. Båda tycker att ljudkvaliteten är viktig när lyssnarna inte kan se vad som händer. Eftersom de pluggar och inte har så mycket pengar att röra sig med blev det till att ragga sponsorer. En butik och ett kafé i centrala Strängnäs har bidragit med servern som de lägger upp sina avsnitt på samt bättre inspelningsutrustning. Nu är avsnitten av betydligt bättre kvalitet, menar de. Förut var de tvungna att sitta väldigt nära mikrofonen för att det skulle höras men nu är inspelningarna mer detaljrika.
– Man kan nästan höra hur vi tänker. Vi vill att man ska kunna blunda och känna att man sitter bredvid oss, säger Iben Bommelin.
Men en podd är inget en kan göra på en kafferast. Avsnitten är omkring 20 minuter långa. Förutom själva inspelningen ska det klippas in musik, redigeras och alltihop ska laddas upp på nätet.
– I början var det svårt. Vi googlade på "hur gör man en podd?" och sedan satt vi en hel dag med instruktionsvideor på Youtube. Nu går det lite snabbare men det tar två–tre timmar varje gång, säger Josefin Eklund.
I dag har de gjort ett trettiotal avsnitt om allt från ångest och hur man får högsta betyg på provet till pinsamma pappor och godistest. Idéerna kommer från deras egna intressen men de får också inspiration av andra poddar, familj och vänner. De berättar att de har fått mycket positiva reaktioner.
– I skolan har det blivit som en slags identitet. Vi är poddare. Det känns kul, säger Iben Bommelin.
I sommar tar de studenten. Vad som händer med Europapodden då har de inte bestämt. Planen är i alla fall att göra ett nytt avsnitt i veckan fram till dess.
– Vad händer sen? Ska vi fortsätta eller ska någon annan ta över? Vi vet knappt själva vad vi ska göra, säger Josefin Eklund.
MER INFO ► Här kan du lyssna på Europapodden