Barnen får inte plats – ny förskola planeras

Tryffelstråkets förskola kan stå på plats i augusti 2021. Men först ska kommunstyrelsen godkänna en dyrare investering än först planerat.

Tryffelstråket kan bli med ny förskola i augusti 2021.

Tryffelstråket kan bli med ny förskola i augusti 2021.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-11-25 20:42

En sex avdelningar stor förskola för 120 barn löser en stor del av den platsbrist som beräknas finnas i området Strängnäs-Tosterö inom några år.

Redan i dagsläget är platserna för få för att räcka till barnen som bor där, enligt det beslutsunderlag som onsdagen den 27 november passerar barn- och utbildningsnämnden. År 2024 kommer flera platser dessutom försvinna, i och med att det tillfälliga bygglovet för paviljongen vid Grävlingens förskola löper ut. Och samtidigt visar befolkningsprognosen att antalet barn i åldrarna 1–5 år kommer att öka. En ny förskola är nödvändig, slås fast i handlingarna.

I maj 2017 beställde utbildningskontoret en utredning för byggandet av en ny förskola vid Tryffelstråket i Finninge, där en förskola finns inritad i detaljplanen från 2013. I januari i år togs ett så kallat funktionsprogram fram. I oktober godkändes en förstudie av kommunens strategiska planeringsgrupp.

Nu väntas barn- och utbildningsnämnden begära att kommunstyrelsen går vidare med projektering och upphandling. Planen är en vinkelformad tvåplansbyggnad med stor, varierad gård som tillgodoser de krav som kommunen numera ställer på friytor för lek och utevistelse.

Det handlar om en investering på nära 50 miljoner kronor, vilket är mer än de 44 som har budgeterats för projektet. Möjligheterna att minska investeringskostnaderna undersöks, heter det i handlingarna.

Enligt tidsplanen kan förskolan vara inflyttningsklar i augusti 2021.

Så här ser en skiss av den planerade förskolan vid Tryffelstråket ut. Den ska innehålla sex avdelningar för 120 barn, enligt beskrivningen.
Så här ser en skiss av den planerade förskolan vid Tryffelstråket ut. Den ska innehålla sex avdelningar för 120 barn, enligt beskrivningen.
Karta: Tryffelstråket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!