Budskap i centrum: "Det finns ingen planet B"

"Det är viktigt att visa sitt stöd för jordklotet." Så säger Karolin Frimodig som infunnit sig på Gyllenhjelmstorget på fredagseftermiddagen.

Karolin Frimodig från Klimatinitiativ Strängnäs tillsammans med sonen Thorim Frimodig och Astrid Jadelius, en kompis till familjen.

Karolin Frimodig från Klimatinitiativ Strängnäs tillsammans med sonen Thorim Frimodig och Astrid Jadelius, en kompis till familjen.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs kommun2019-09-27 16:33

Nätverket Klimatinitiativ Strängnäs, vilket Karolin Frimodig är aktiv inom, deltog i den världsomspännande manifestationen Fridays for future.

I centrala Strängnäs höll denna klimatstrejk på mellan 15 och 18.

–  Det är fler nya ansikten här nu än de gånger som vi stått vid kommunhuset, berättar Karolin Frimodig som hade sällskap av sonen Thorim, 6, och Astrid Jadelius, 9, en vän till familjen.

– Klimatinitiativ Strängnäs har ungefär ett möte per månad. Jag kan inte alltid vara med men vi har bra trådar på Facebook som jag följer noga, fortsätter Karolin Frimodig.

Alldeles i närheten av henne hittade vi Annelie Herbst med ett plakat vars fyndiga budskap löd: "Det finns ingen planet B."

– Så är det ju. Det är viktigt att vi hjälper till för att skapa en bättre miljö, jag har jag gjort mina egna val, säger hon.

Både Annelie Herbst och kollegan Johan Rudborg räknade med ökad tillströmning allteftersom folk slutade sina jobb.

– Vi hoppas att människor kommer fram och pratar med oss. Det vore härligt med dialoger, säger Johan Rudborg.

– Jag vill lämna efter mig en värld som är bättre än när jag växte upp till kommande generationer. Men hittills har jag misslyckats kapitalt, fortsätter Johan Rudborg.

Veckans klimatstrejk har hörsammats på cirka 110 platser i Sverige och på drygt 4 000 världen över.

Budskapet som ska föras fram till politiker och makthavare är att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader, att följa Parisavtalet och lyssna på klimatforskningen.

Vid 16-tiden hade det anlänt lite mer folk till Gyllenhjelmstorget.
Vid 16-tiden hade det anlänt lite mer folk till Gyllenhjelmstorget.
Karta: Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!