E-program på Multeum under nationell kampanj

Strängnäs invånare får chansen att bli bättre e-medborgare, när Multeum sätter fokus på de digitala tjänsterna som blir allt vanligare i samhället.

Många ärenden som tidigare krävt fysiska besök kan göras digitalt.

Många ärenden som tidigare krävt fysiska besök kan göras digitalt.

Foto: Lise Åserud/TT

Strängnäs kommun2019-10-06 16:57

Utrustad med exempelvis en dator med internetuppkoppling går det att göra ärenden som tidigare krävt fysiska besök hos exempelvis myndigheter, banker och hälsoinrättningar, eller långa väntetider i telefonkö. Antalet e-tjänster blir allt fler och för att öka den digitala delaktigheten hos befolkningen arrangeras en nationell kampanjvecka om saken.

Den så kallade e-medborgarveckan infaller nu under vecka 41, och Strängnäs kommun är med. Det är Digidelnätverket, som har regeringens uppdrag att samordna och genomföra kampanjer för ökad digital delaktighet, som koordinerar satsningen.

På Multeum pågår programmet måndag till torsdag. Först ut är information om Vårdguidens e-tjänster. Via hemsidan 1177.se går det bland annat att boka om läkartider, förnya recept och i viss mån även få stöd och behandling. Om detta informerar Region Sörmland på måndagen.

På tisdagen handlar det om kommunens digitaliseringsarbete inom Jobbtorg. Det blir också sagostund för de yngre medborgarna, med hjälp av det elektroniska djuret Bluebot. Maskoten kommer även till Åkers bibliotek för sagostund denna dag.

Att handla säkert på nätet är temat för onsdagens information, då en IT-utbildare från Vuxenskolan finns på plats.

Veckan avslutas med en genomgång av det digitala biblioteket Legimus, som riktar sig till personer med lässvårigheter. Personalen bistår med registrering och hjälper intresserade att komma igång med lånandet.

Karta: Kulturhuset Multeum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!