Falsk brandman i Ulvhäll: "Blir förbaskad"

En äldre man bosatt i en lägenhet i Ulvhäll fick besök på tisdagen av falsk brandman. "Det känns obehagligt", säger Frank Granath, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Frank Granath om den falske kollegan som besökte en äldre man i Ulvhäll: "Känns obehagligt."

Frank Granath om den falske kollegan som besökte en äldre man i Ulvhäll: "Känns obehagligt."

Foto: Arkivbild

Strängnäs kommun2019-10-29 17:25

Kring lunch fick Frank Granath kännedom om händelsen.

– Tydligen ska en icke uniformerad person ha sagt att han var från räddningstjänsten för att komma in hos den här mannen med avsikt att undersöka brandlukt, säger Frank Granath.

– Men det här var en skum figur som kom på besök. Det är otäckt om någon uppger sig vara från oss och sedan besöker äldre människor eller barn som är ensamma hemma – man blir förbaskad. Vi kommer alltid två och två och har legitimation. Så det är bra att gå ut med varningar, fortsätter han.

Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen berättar att en patrull åkte hem till mannen, som dock inte gjorde någon anmälan.

– Först hade det ringt i telefonen hemma hos mannen där någon som sa sig representera räddningstjänsten berättade att han snart skulle få besök av en kollega som behövde undersöka en brandlukt i huset, berättar Yvonne Sjöö.

– Snart nog ringde det på dörren. Besökaren gjorde mätningar vi proppskåpet, ville ha 95 kronor för besväret och påstod att kostnaden skulle gå på mannens hemförsäkring. Men då förstod mannen att något inte stod rätt till och bad besökaren lämna, säger Yvonne Sjöö.

Eva Tördahl, förundersökningsledare vid polisen, har inte hört om fler skulle vara drabbade. 

– Inte här i Strängnäs. Men jag känner till en liknande händelse i Eskilstuna nyligen där en äldre person förlorade pengar.

"Brandmannen" i Ulvhäll var uppskattningsvis 25–30 år, 175–180 centimeter lång och mörkhårig.

Karta: Ulvhäll
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!