Förening i Strängnäs vädjar till allmänheten

Vattenprojektet i Tanzania som drivits fram av vänortsföreningen i Strängnäs behöver få in pengar från allmänheten för att kunna förse bybor med en ny brunn.

Strängnäs kommun 19 november 2019 15:16

Vänortsföreningen i Strängnäs har sedan 90-talet arbetat aktivt med att gräva fram brunnar i norra Tanzania. De har framförallt fokuserat på Simanjiro-området och bland annat lyckats med att få fram en brunn som producerar rent vatten i byn Loiborsoit. 

Sedan 2017 har föreningen arbetat med ett projekt i grannbyn Oiborkishu för att få fram en liknande fungerande brunn. Men då vattnet fanns längre ner i marken än beräknat blev kostnaden större. Därför går nu föreningen ut med ett pressmeddelande att de söker bidrag från allmänheten för att kunna förverkliga brunnen för byborna.   

– Vi betalar för tjänsterna som vår lokala entreprenör utför. Vi ger inte pengar i förskott utan när det blir mer arbete så kostar det mer och det är inget man kan beräkna på förhand. Därför försöker vi nu få fram mer pengar, berättar förre detta ordförande Ulf Haake. 

Idag finns det vatten i brunnen men det saknas en pump och solceller för att kunna sätta brunnen i drift. 

– De har grävt 200 meter ner i marken för att lyckas få fram vatten och tanken är att det ska bli ett vattentorn som drivs av solenergi och det är just där som vi saknar pengar.

Hur många kommer beröras av brunnen?

– Om man räknar med alla i det geografiska området så är det cirka 10 000 personer. Men alla kommer fortfarande inte kunna hämta vatten eftersom många måste gå långt för att hämta. 

Hur mycket pengar behöver ni? 

– Ungefär 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa